avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de inmormantare si de deces
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de inmormantare si de deces

Sotul meu,angajat,a murit pe 24 mai 2010,in Italia:
1. Lamuriti-ma,va rog,se primesc 2 ajutoare,unul de la primarie unul de la angajator?
2. Care este valoarea fiecaruia?
3. Inca nu am solicitat ajutoarele deoarece n-am intrat in posesia certificatului de deces apostilat; mai primesc aceste ajutoare? Am inteles ca cererea se depune in 24 de ore de la deces.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 17:51, 9 Iulie 2010
cererea nu se depune in 24 de ore. de la primarie, puteti primi un ajutor de urgenta...dar, e la latitudinea primarului. suma.... daca nu e stabilit cuantum prin hotarare de consiliu local, suma o va stabili primarul, cat doreste...daca doreste. :)
Lg 19/2000
Art. 126. - (1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, în conditiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, oricare persoana care face aceasta dovada.
(2) Cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decât valoarea salariului mediu brut pe economie prognozat si facut public de catre CNPAS, conform prevederilor art. 5 alin. (3).
CCM la nivel national -
Art. 51. — In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) In cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
A lucrat cu contract de munca?

Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2010
titiana, utilizator
Da,avea carte de munca!
Multumesc pentru raspunsuri.
Presupun ca trebuie sa depun o cerere pentru acest ajutor de la angajator,ca ei n-au pomenit nimic!
Da depuneti cerere si atasati certificatul de deces.
La primarie va duceti si cu dovada cheltuielilor facute cu inmormantarea.
Suma nu o stabileste primarul ci va da 1836 salariu mediu brut pe economie, nu stiu daca s-a modificat.
Daca primesc ajutorul de la angajatorul lui,mai pot primi si de la angajatorul meu?
Eu tot intreb ca pentru mine orice banut venit de oriunde este vital,mai ales ca cei mici au unul 2 ani si celalatl 7 luni.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Buna seara catalinmihai catalinmihai Buna seara, Va rog frumos, puteti sa-mi spuneti si mie la ce articol se afla ajutorul in cazul in care un angajat decedeaza si un membru din familie, de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces acordat la autoritatile publcie locale serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi Am si eu o mare dilema. A) Potrivit art. 51 lit. a) si d) din CCM la nivel national se prevede ca: Art. 51. - in afara de ajutoarele prevazute de lege, ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru nastere copil Daliborka Daliborka Buna ziua as avea o nelamurire in cazul in care prin CCM este stabilit ca la nasterea copilului mama sa primeascaun ajutor financiar, care este suma minima ... (vezi toată discuția)