avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor pentru nastere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor pentru nastere copil

Buna ziua
as avea o nelamurire
in cazul in care prin CCM este stabilit ca la nasterea copilului mama sa primeascaun ajutor financiar, care este suma minima ?este obligatoriu ca angajatorul sa acorde acest ajutor?si in ce lege este prevazut
de exemuplu, in CCM actual avem prevazut asa:

Salariatii pot beneficia si de urmatoarele ajutoare din fondul social:

c) un salariu de baza mediu brut pe unitate, platit mamei, pentru nasterea fiecarui copil. Daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de aceasta plata.

si in acest caz, putem modifica CCM :

pot beneficia de ajutor in functie de situatia fianciara a firmei de un salariu de baza mediu brut pe unitate?

sau cum ar fi mai bine stipulat?
Cel mai recent răspuns: Daliborka , utilizator 09:57, 7 Aprilie 2017
1. Legislatia muncii nu prevede niciun cuantum - minim sau maxim - referitor la ajutorul de nastere.

2. Daca in ccm aplicabil este prevazuta acordarea unui ajutor la nastere , atunci angajatorul are obligatia sa-l acorde.

3. Dupa cum este prevazut in CCM, nu exista obligatia acordarii. Citez: "Salariatii pot beneficia si de urmatoarele ajutoare din fondul social: .... "

4. Vreti sa conditionati acordarea ajutorului de situatia financiara a angajatorului?
Multumesc
am dori sa conditionam, adica sa acordam ajutorul in functie de situatia financiara la momentul acela , adica sa nu mai stipulam cuantumul
astfel apare in CCM:

Art. 85. In afara de ajutoarele prevazute de lege la care au dreptul, salariatii beneficiaza si de urmatoarele ajutoare din fondul social:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, in suma egala cu un salariu mediu brut lunar pe unitate;
b) un salariu de baza mediu brut pe unitate, platit la decesul sotului sau sotiei, ori la decesul unei rude de gradul I;
c) un salariu de baza mediu brut pe unitate, platit mamei, pentru nasterea fiecarui copil. Daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de aceasta plata.

Puteti stabili sume fixe fara sa va raportati la un anumit salariu.

De exemplu:
In afara de ajutoarele prevazute de lege la care au dreptul, salariatii beneficiaza si de urmatoarele ajutoare din fondul social:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, in cuantum de ... si in cuantum de .... in cazul decesul sotului sau sotiei, ori la decesul unei rude de gradul I;

b) un ajutor de nastere in valoare de ...... platit mamei, pentru nasterea fiecarui copil. Daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de aceasta plata.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de nastere de la angajator b_anyela b_anyela buna ziua, Este adevarat ca angajatorul trebuie sa plateasca o prima de nastere mamei, cuantumul fiind un salar mediu pe unitate. Stiu ca aceasta chestiune ... (vezi toată discuția)
Deces vichisor vichisor Nu stiu daca am postat bine aici,imi cer scuze daca nu.Acum 2 zile unui coleg al meu i-a decedat tatal si vrea sa stie daca firma la care lucram este obligata ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie nastere copil conf contr colectiv munca la nivel national ametist ametist Speta: \"am o intrebare intrebatoare am o salariata care a lucrat 10 luni si apoi a nascut nu poate beneficia de conc pentru cresterea copilului pana la 2 ... (vezi toată discuția)