buna ziua,
Este adevarat ca angajatorul trebuie sa plateasca o prima de nastere mamei, cuantumul fiind un salar mediu pe unitate. Stiu ca aceasta chestiune este valabila pe angajatele din invatamant... dar pentru angajatorii privati este valabila?
Sigur ca da, este prevazut in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National:
Art. 51. - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.
Am si eu o intrebare : in art. 51 in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National:cum ne explica (pakos) zice "c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; " dar daca ai gemeni primesti doua sau tot unul se refera la nastere si nu conteaza cai unul sau doi, trei..
Si in cazul sarcinilor gemelare, dupa cum spune legea, trebuie acordat un salariu pentru nasterea fiecarui copil. Din moment ce s-au nascut x copii inseamna ca este X * salariul mediu pe unitate.
Am reinceput activitatea dupa concediu de crestere si ingrijire copil pana la 2 ani.
La data la care am nascut, institutia publica(functionar public) la care sunt incadrata nu platea prima de nastere asa cum prevede contractul colectiv de munca la nivel national.
In schimb in urma numeroaselor solicitari, institutia s-a hotarat sa acorde aceasta prima de nastere anul trecut.
Doresc sa stiu , daca pot beneficia retroactiv de aceasta prima, avand in vedere legislatia in vigoare??
Asa cum se pot retine sumele necuvenite timp de 3 ani , asa ar trebui sa se acorda si aceasta suma pentru copil.#-o