avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatia de nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatia de nastere

Stiu ca pt a primi indemnizatia de nastere trebuie ca in ulltimele 12 luni sa ii ai munciti dovediti cu cartea de munca!Dar daca am lucrat numai un timp partial de 2 ore acele 12 luni la o firma si au fost platite contributiile beneficiez si eu de indeminizatia de nastere timp de 2 ani cite 800 ron pe luna?Sau trebuie sa am un cim de 8 ore incheiat?
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2009
cata26, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:21, 17 Martie 2009
Nu stiu cine v-a spus asa ceva dar nu v-a spus bine.
In CCMUNN pe anii 2007-2010, art.51 lit.c) nu se precizeaza anumite conditii de vechime pentru ajutorul acordat la nasterea unui copil. Va redau textul legal:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.
Poate mam exprimat rau!Ce conditii tre sa indeplinesc sa beneficez de prenatal timp de 2 ani cu 800 ron pe luna cum este si o colega de a mea!Am un cim pe 2 ore!
Doamna, unde legea nu distinge, nici interpretul nu are voie si nu poate sa distinga!

Asa cum v-a spus si domnul Tudor Valeriu, in O.U.G. nr. 148/2005 nu se precizeaza ca trebuie sa munciti 8 ore/zi.
Numai ca, incepand cu 01.01.2009, indemnizatia pentru cresterea copilului este de 600 RON sau, optional, in cuantum de 85% din veniturile realizate.

Pe prima pagina a Avocatnet puteti sa accesati sectiunea "legislatie" si sa tastati "oug 148/2005", apoi sa dati cautare, si aveti acces la acest act normativ, actualizat la 01.01.2009.
Buna ziua! in acest moment nu mai sunt salariata, sunt insarcinata, sunt in concediu prenatal platit de CAS;va benefica sotul de acel salariu mediu pe unitate? (SRL, ce are contract contract colectiv de munca.........insa nu stim ce cuprinde,desi nu are cum sa nu cuprinda ce prevede contractul la nivel national............)
Dupa ce nasteti, sotul dvs. poate primi ajutorul de nastere, asa cum este prevazut in art.51 lit.c) din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de nastere - invatamant - 2010 Adela_Potop Adela_Potop Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Se mai primeste ajutorul de nastere anul acesta? In conditiile in care au fost anulate toate ajutoarele prin legea ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere alexandru2007 alexandru2007 Daca in situatia nasterii unui copil mort,este constata nasterea si eliberat dovada de inhumare,mama mai benficiaza de drepturile prevazute in CCMN 2007-2010 ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces petro2b petro2b mamamea a murit acum doua saptamani nu avea nici un venit eu ca fiu sunt in prenatal de la serviciu a spus ca nu imi da nimic nici la ajutor social nu imi da ... (vezi toată discuția)