avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru tranzactii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru tranzactii intracomunitare

Buna ziua! Sunt dealer al unei firme din Franta si am in custodie un echipament pe care doresc sa il vand la un tert. Cum se poate factura direct de la furnizorul extern, cu TVA sau fara?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 20:33, 8 Iulie 2010
deoarece in mod normal nu se stie sigur daca echipamentul se va intoarce in franta, aceasta miscare va fi considerata, in principiu, un non-transfer in franta si va fi raportata in registrul non-transferurilor tinut de firma din franta, iar aceasta miscare nu va fi considerata o achizitie IC asimilata in romania.

in principiu, operatiunea se poate realiza in doua moduri, prin aplicarea masurilor de simplificare si fara aplicarea masurilor de simplificare.

simplificarea este aplicabila daca:
- franta accepta aplicarea acestei simplificari
- clientul din romania este inregistrat in scopuri tva in romania (art. 153 cod fiscal)

in aceste conditii avem de-a face cu o livrare intracomunitara de bunuri in franta, respectiv o achizitie intracomunitara de bunuri in romania, factura se va intocmi fara tva, iar persoana obligata la plata tva este clientul din romania, prin taxare inversa.

daca nu se aplica masurile de simplificare, firma din franta va trebui sa se inregistreze in scopuri tva in romania sau sa-si desemneze un reprezentant fiscal.
astfel va factura fara tva catre reprezentantul fiscal, iar mai departe, acesta (reprezentantul fiscal) va trebui sa factureze cu tva romanesc catre clientul din romania.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regim special masini second hand-declaratii, inregistrari miha1978 miha1978 Buna ziua! Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de urmatoarea situatie: Reprezint o firma din Romania neplatitoare de ... (vezi toată discuția)
> tva vanzare extracomunitara element94 element94 Buna ziua. Daca o I.I neplatitoare de TVA vinde marfa din UE prin internet unei firme non-UE care este scutita TVA - se factureaza TVA ? (vezi toată discuția)
Comert triunghiular cu doua state membre cand statul membru de livrare este acelasi cu cu statul membru al vanzatorului-tva potarniche gabriela potarniche gabriela Un operator economic A1 din Romania vinde bunuri unui operator economic B din Bulgaria dar locul livrarii este un operator A2 din Romania.Bunurile nu ... (vezi toată discuția)