avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... vechime in specialitate pentru intrarea in barou
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

vechime in specialitate pentru intrarea in barou

un consilier juridic cu vechime in specialitate de peste 10 ani e obligat sa sustina examen pentru intrarea in barou?
Cel mai recent răspuns: dorinv , utilizator 02:07, 9 Iulie 2010
potrivit reglementarilor actuale, da, e nevoit sa sustina examenul, insa urmariti continuu modificarile legislative in domeniu.:)
Atentie, termenul se calculeaza de la data cand faceti dovada definitivatului in profesie.
Am patit-o eu.
prin respingerea ordonantei, prevederile legale va permit intrarea in profesie fara exament data aveti 10 ani vechime (art. 16 alin 2.)

pe site-ul Baroului Bucuresti s-au publicat si informatiile privind aceasta modalitate de acces in profesie: [ link extern ]

Vechimea de 10 ani ar trebui sa fie calculata de la data incadrarii si nu a definitivarii in functie (aceasta a doua varianta neavand fundament juridic).
Textul de lege nu face referire la momentul definitivarii in profesie:
"2) La cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen:
[...]
b) cel care până la data primirii în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani şi dacă nu i-a încetat activitatea din motive disciplinare care îl fac nedemn pentru profesia de avocat."

Mult succes!
multumesc, am verificat in legea 51/1995, aveti dreptate.
intrebare: daca cineva are 10 ani vechime ca si consilier juridic dar dupa primi 5 a urmat o perioada de 1 an de somaj se poate inscrie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Definitivat avocatura saida saida in situatia in care un consilier juridic are 5 ani vechime neintrerupta, ar putea sustine definitivatul in avocatura? (vezi toată discuția)
Consilier cu 5 ani vechime , exam de primire sau definitivat? OANA GORAN OANA GORAN :-/ daca sunt cons.j. am peste 5 ani vechime, anul acesta dau exam in toamna pt primire in barou ?? sau dau direct definitivatul si scap de stagiatura??? (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv - avocat definitiv/stagiar? Lorena Chirila Lorena Chirila Multi consilieri juridici au dat examen de primire in avocatura si se confrunta cu problema de a fi obligati sa faca stagiul desi sunt consilieri juridici ... (vezi toată discuția)