1. Numai medicul va poate spune daca va poate elibera un certificat medical pentru incapacitate temporara de munca.
2. Dar puteti sa luati concediu de maternitate (cele 126 de zile), 84 de zile inainte de nastere si 42 de zile dupa nastere, pentru a putea beneficia apoi de CCC pana la 2 ani.
3. Iata ce spune OUG 158/2005:
Art. 23. -
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24. -
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 25. -
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Va multumesc pentru raspunsul promt care mi l-ati acordat, insa cred ca nu m-am facut inteleasa. Intrebarea mea era daca exista lege care sa interzica acordarea concediului de boala obisnuita daca deja as avea dreptul sa benefciez de concediu prenatal. Din cauza faptului ca am un venit destul de considerabil as prefera sa las cat mai multe zile din cele 126 permise de lege pentru perioada de dupa nastere insa nu stiu daca in situatia mea acest lucru este posibil (cu alte cuvinte daca concediul prenatal are ca si scop ajutorarea viitoarelor mame care au probleme medicale legate de sarcina in mod logic nu as avea dreptul la concediu medical altul decat cel prenatal, insa nu stiu daca exista reglementare juridica in acest sens).
Va multumesc anticipat
O zi buna
1. Credeam ca ati inteles din pct.1 al interventiei mele anterioare.
2. Adica daca aveti un diagnostic care nu are legatura cu sarcina medicul va poate da certificat medical pentru acel diagnostic. Iata ce spune Norma de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 44. - Concediul medical pentru maternitate se acordă numai pentru sarcină şi nu pentru afecţiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fără legătură cu aceasta.
3. Daca sanatatea si "bebe" va permit puteti sa nu luati concediu prenatal si luati tot concediul de maternitate cu data nasterii copilului (am avut asemenea cazuri).
4. Apoi dupa terminarea celor 126 de zile de concediu de maternitate intrati in CCC pana la 2 ani (nici acesta nu este obligatoriu - se acorda numai la cerere).
5. Nici tot concediul de maternitate (126 de zile) nu sunteti obligata sa il luati, ci numai 42 de zile dupa nastere sunt obligatorii, asa cum va redam, mai sus, din OUG158/2005:
Art. 24. -
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
Am inteles acum, va multumesc pentru timpul acordat.
Cu stima,