avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... informatie - pensionar care isi continua activitatea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

informatie - pensionar care isi continua activitatea

lucrez la o societate comerciala privata.avem o colega care s-a pensionat la 31 mai 2010 de drept. a solicitat sa ramana in continuare si firma i-a acceptat, acum are 57 de ani. as dori sa stiu, de ce primeste in continuare sporul de vechime, nu mai plateste contributia de jomaj, si cat poate sa lucreze. va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters157623 , utilizator 09:57, 14 Martie 2013
Si eu ma intreb de mult timp de ce in invatamant un profesor care iese la pensie de drept si "se mai descurca" sa gaseasca o catedra (sunt destui ) este platit ca si cand nu s-ar fi schimbat situatia. In acest timp primeste atat pensia cat si salariul ca si cand nu ar fi fost iesit din sistem. Eu as i-as fi platit cu salariu de debutanti. E alegerea lor ca vor sa mai continuie. Si din cauza lor tinerii nu gasesc un loc de munca.
razvan2010 a scris:

lucrez la o societate comerciala privata.avem o colega care s-a pensionat la 31 mai 2010 de drept. a solicitat sa ramana in continuare si firma i-a acceptat, acum are 57 de ani. as dori sa stiu, de ce primeste in continuare sporul de vechime, nu mai plateste contributia de jomaj, si cat poate sa lucreze. va multumesc

buna ziua., am revenit si va rog sa-mi raspundeti , in mediu privat, cat poate lucra un pensionar? cat ai prevede legea? nu mai spun ca primeste si slariu, si pensie, si nu are nici studii superioare.Va multumesc pentru raspuns
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2013
ContSters157623, utilizator
Pensionarii sunt scutiti de la plata contributiei pentru somaj (art. 296 ind. 16 lit. c3 Cod Fiscal).

Potrivit art. 118 alin. 1 din Legea 263/2010, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
(2) Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).

In speta, limitele privind timpul lucrat sunt prevazute de Codul muncii.
vindictive a scris:

......

In speta, limitele privind timpul lucrat sunt prevazute de Codul muncii.

Codul Muncii nu prevede nicio limita in ceea ce priveste timpul de munca ... Codul Muncii reglementeaza durata normala a timpului de munca ....
Ba prevede, vedeti art. 114, 115 alin. 2.

Alte discuții în legătură

Cim determinat panzarumitica panzarumitica potrivit codului muncii, una din situatiile in care se incheie contract individual de munca pe perioada determinata este si cazul pensionarilor. Este vorba de ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta marimar09 marimar09 Buna seara,pot lucra cu un contract individual de munca pe perioada nedeterminata daca am pensie pentru limita de varsta? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Pensie de boala nicolauconstanta nicolauconstanta Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca am pensie de boala gr 2,pot lucra 4 ore pe zi ? Va multumesc (vezi toată discuția)