avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cim determinat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cim determinat

potrivit codului muncii, una din situatiile in care se incheie contract individual de munca pe perioada determinata este si cazul pensionarilor. Este vorba de pensionari care au implinit varsta standard de pensionare sau toti pensionarii? Personal lucrez la un privat si am contract pe perioada nedeterminata. Pentru ca sunt pensionar militar, dar nu am varsta standard de pensionare, cand am depus cerere pentru participare la un concurs pentru ocuparea unui post la alt angajator, societate pe actiuni cu capital de stat, mi s-a spus ca e posibil sa nu am dreptul decat la perioada determinata, ceea ce ridica probleme privind participarea mea la concurs. va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:01, 1 Octombrie 2015
Este vorba despre pensionarii care pot cumula pensia cu salariul.

Art. 118 din Legea nr.118/2010
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;

b) nevăzătorii;

c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;

d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b)
....




va multumesc frumos! Pe decizia mea scrie "pensie pentru limita de varsta" categorisita astfel de legea 263, prin care toate anticipatele si anticipatele partial au devenit pensii pentru limita de varsta. Dar la privat, se poate pe perioada nedeterminata? Este legal? sau trebuie tot pe determinata?
Inca o data, multumesc frumos!
O persoana pensionata pentru limita de varsta poate incheia orice fel de contract individual de munca, inclusiv pe perioada nedeterminata.
Va multumesc frumos! Si pentru ca sunt in situatia in care mi se spune doar nu si argumenteaza ca nu am acest drept, va rog frumos poate puteti sa-mi spuneti si baza legala prin care pot incheia cim nedeterminat?
C.mun. prevede la art.83 , contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
.....
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
....

Din coroborarea dispoziţiilor art. 83 lit. g din Codul muncii cu dispoziţiile art. 118 alin. (1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale rezulta ca contractul individual de munca al pensionarului poate fi încheiat atat pe durata determinata, cat şi pe durata nedeterminata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie salariu ellaell ellaell Litera g. a articolului 83 din Codul Muncii precizeaza ca unui pensionar i se poate incheia doar CIM pe perioada determinata, iar art,84 prevede ca perioada ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie chisnoiu chisnoiu Buna ziua! Sunt pensionata la limita de varsta, dar dupa pensionare am continuat activitatea pe acelasi post cu contract de munca pe perioada determinata. ... (vezi toată discuția)
Angajare pensionar aurora59 aurora59 Buna ziua Intr-o institutie publica ( scoala) s-a vacantat un post prin iesire la pensie. Am scos postul la concurs. S-a inscris doar un pensionar ( de fapt ... (vezi toată discuția)