avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cumul pensie salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cumul pensie salariu

Litera g. a articolului 83 din Codul Muncii precizeaza ca unui pensionar i se poate incheia doar CIM pe perioada determinata, iar art,84 prevede ca perioada maxima este de 36 luni.
Intrebarea mea este: Toate categoriile de pensionari se supun acestei conditii?
Poate un pensionar din armata (cu pensia mai mica decat salariul mediu brut) sa fie angajat pe perioada nedeterminata? sau doar pe perioada determinata-conform art.mai sus mentionat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 12 Martie 2013
Numai anumite categorii de pensionari pot cumula pensia cu salariul, asa cum prevede Legea 263/2010.
Art. 118

1 In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a pensionarii pentru limita de varsta;
b nevazatorii;
c pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a si b.

Daca va incadrati in una din aceste categorii, puteti cumula pensia cu salariul. Numai ca este bine sa aveti in vedere ca in sistemul bugetar exista anumite restrictii referitoare la acest cumul, si anume daca pensia dvs neta nu depaseste salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului pentru asigurari sociale, si anume:
Art. 17 din Legea nr.329/2009:
(1) Beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

In 2013, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2223 lei.

Asadar, puteti cumula pensia neta cu salariul, daca nivelul pensiei nete incasate nu depaseste 2223 lei.

Potrivit art. 83 lit. g) din Codul muncii , angajatorul, indiferent de statutul acestuia, are posibilitatea de a incheia un contract individual de munca pe durata determinata pentru angajarea unui pensionar care, in conditiile legii, poate cumula pensia cu salariul.

Din redactarea art. 83 lit.g din Codul muncii si a art. 118 din Legea nr. 263/2010, se poate desprinde ideea ca persoanele pensionate pentru limita de varsta, respectiv pentru invaliditate de gradul III pot fi angajate atat pe durata determinata, cat si nedeterminata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie - salar segovia_48 segovia_48 Sunt pensionar la limita de varsta.Asi vrea sa stiu care sunt conditiile in care pot lucra si sa primesc pensie cumulat cu salar. (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu babaangi babaangi Buna ziua! Intrebari : S-au aprobat noi reglementari privind cumulul pensiei cu salariu, in anul 2011 ? Daca da, ce act oficial sta la baza ? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie si salariu !? gabri-ela gabri-ela Buna ziua, O intrebare am daca se poate. Persoanele care au iesit la pensie de drept pot sa aiba in acelasi timp si pensie si salariu, daca raman in campul ... (vezi toată discuția)