avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea sentintei judecatoresti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea sentintei judecatoresti

Cu ceva timp in urma am dat in judecata angajatorul pentru neplata unor drepturi banesti. In data de 17.03.2010 s-a pronuntat sentinta,iar acum cateva zile am primit acasa hotararea judecatoreasca. Sentinata a fost in favoarea mea cu drept de recurs in 10 zile de la data primirii. Am contactat angajatorul iar raspunsul lui a fost urmatorul "Va solicit ca pe viitor corespondenta cu compania sa o realizati numai prin intermediul secretariatului.In continuare va asigur ca in momentul in care sentinat judecatoreasca va fi definitiva si irevocabila o vom respecta intocmai , asa cum va fi stipulat in aceasta, pana atunci ne vom sustine punctul de vedere prin formularea recursului.
Mentionez ca pe viitor nu este necesar sa formulati absolut nicio cerere intrucat si compania noastra primeste comunicarile instantei si se va supune intocmai deciziei finale a acesteia."
Pe de alta parte,cineva ma sfatuia sa ii comunic angajatorului urmatoarele
art.277 -Codul muncii
" Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salarilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau amenda "

ce ar trebui sa fac? pot afla daca a facut recursjul in timp util? cui sa ma adresez ?

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: my_self , utilizator 16:18, 10 Iulie 2010
degeaba ii comunici acel lucru art respectiv; ca sa aiba eficienta acel articol trebuie sa ii faci plangere penala,.,
ai mai multe variante
1) te duci la politie faci plangere si apoi se face dosarul penal, apoi se fac cercetari de politie si parchet, apoi se trimiterea angajatorului in judecata si apoi pana la solutionarea dosarului penal ( timp mult, tu nu iei bani prea curand)!
2) eu te sfatuiesc sa mergi cu hotararea definitiva la un executor si sa o pui in executare, chiar daca a facut sau nu recurs! o sa faca contestatie la executare si o sa ceara si suspendarea executarii pana la solutioanrea contestatiei,,,nu are prea multe sanse ( poate intre timp se judeca si recursul), parca dureaza mai putin decat pe penal
ca sa afli daca a depus recursul in termen, te duci sa vezi dosarul; vezi data la care i s-a comunicat si data la care la depus la instanta, socotesti si vezi daca este depus in termen.
Hotararile date in fond sunt definitive si executorii de drept, deci trebuiesc puse in executare, partea interesata face aceasta cerere de executare catre angajator in temeiul art.277 din Codul Muncii si daca in 15 zile de la luarea la cunostiinta a angajatorului nu o pune in executare atunci va adresati organului de cercetare penala pentru plangere impotriva angajatorului pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti chiar daca angajatorul mai are o cale de atac.
multumesc pentru raspunsuri !

dadosan,
1.angajatorul are sediul central in alt judet. eu lucrand pentru un punct de lucru. adresandu-ma unui executor judecatoresc de aici el va trebui sa se deplaseze in acel judet sau isi poate exercita sarcina si la punctul de lucru?
2. imi pot recupera onorariul pe care il voi da executorului?
3. cat dureaza ca si timp procedura cu executare silita?

multumesc
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Scrisoare catre fostul angajator.... mihai251979 mihai251979 Buna ziua! Am o hotarare din partea tribunalului catre fostul angajator,privind plata drepturilor salariale,a expirat si perioada de recurs (10 zile) a ... (vezi toată discuția)
Obligatii financiare ale unei institutii popescu ana popescu ana In situatia in care, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, institutia la care lucrez este obligata sa-mi restituie o suma de bani, in cat timp, de la ... (vezi toată discuția)
Executare silita, refuz debitor plata cheltuieli de executare Miha51 Miha51 Buna ziua De o vreme ma confrunt cu un caz ciudat. Am castigat in instanta o creanta si m am dus la executor sa depun titlul executoriu pentru a incepe ... (vezi toată discuția)