avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces de divort fara minori si partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces de divort fara minori si partaj bunuri comune

Buna ziua. Situatia mea este in felul urmator; am fost chemat de sotie in instanta pentru proces de divort si partaj in acelasi timp; cu primul sunt de acord insa la partaj lucrurile stau altfel in sensul ca; avem de impartit un apartament cu trei camere achizitionat in anul 2006, o parte din bani provenind din vanzarea unei garsoniere detinuta de sotia mea dinaintea casatoriei, aprox.15.000 euro, altele 20.000 euro dintr-un credit bancar. Oferta acesteia este ca sa-mi ofere suma de 5.000 euro si sa-i las apartametul urmind ca ratele sa fie suportate de aceasta in continuare, lucru cu care nu prea sunt de acord prin prisma umatoarelor fapte.
-titularul creditului sunt eu, bineinteles achizitionat in timpul casatoriei, si banca nu i-l va transfera ei fara acordul meu si nici nu intruneste conditiile
-in perioada 2000-2004 aceasta nu a realizat nici un venit si ulterior avind slujbe sporadice si prost platite
-de la inceputul casatoriei (din anul 1996) pana in prezent toate ratele inclusiv cea pentru apartament din 2006 le achit personal din venitul meu care este semnificativ mai mare (lucrator MAI)
-si ce mi se pare mai important este ca mai avem contractate doua imprumuturi, bancare, tot in timpul casatoriei, insumate 2500 euro care, de asemenea, le achit eu, si care, dupa propunerea acesteia vor ramine sa le achit in continuare tot eu; acestea nu se iau in considerare avand in vedere ca banii au fost folositi in familie???
Nu vreau sa renunt la apartament insa voi fi nevoit altfel sa-i achit eu partea ei, eu neavind suma care i se va cuveni decat din vinzarea apartamentului; Pe de alta parte eu nu accept suma acesteia si nici nu vreau ca ea sa ramina in apartament.
Astel, cum se va face impartirea? se va tine cont de cele aratate mai sus? Va rog, dati-mi variantele care pot deriva din aceasta situatie, pana in momentul cand voi putea sa-mi angajez un avocat, deoarece acesta este lucru de care sotia profita, si anume ca momentan sunt intr-o situatie financiare mai precara. Mentionez faptul ca pe toate cele trei contracte de credit a semnat si sotia, deci, a fost de acord cu acestea, mai ales ca, repet, am folosit banii in casa.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 12:59, 11 Iulie 2010
Cum se va hotari concret ramane la aprecierea instantei.
Aduceti si dvs. probele de care ati mentionat mai sus, va aduce si ea probe ca imobilul a inlocuit un bun propriu si cel mai probabil va trebui sa va plateasca dvs. sulta. Care e posibil sa fie mai mare de 5.000 euro, dupa evaluarea imobilului.

De mentionat ca banca decide daca unul dintre co-platitori devine sau ramane titular de contract. Hotararea de partaj nu ii este opozabila. Daca banca nu e de acord, degeaba va intelegeti amiabil sau exista o hotarare judecatoreasca.
Multumesc, dar, cu scuze, sa inteleg ca banca poate decide fara acordul titularului daca unul din co-platitori poate deveni titularul creditului? Si, celelate credite raman la hotarirea instantei daca se iau in considerare sau nu? Cu alte cuvinte, concret, pot fi fortat sa parasesc apartamentul si aceasta sa continue sa plateasca ratele, dindu-mi mie o asa zisa sulta? despagubire?
Ideea e ca oricati bani mi-ar da eu vreau ca nici ea sa nu ramina in apartament, e posibil??
Banca decide in ceea ce priveste creditele, dar la solicitarea debitorilor. IN nici un caz fara acordul lor.
Am spus ca nu e suficient sa existe o hotarare de partaj, sa o aratati bancii si ea sa zica: ok.
Trebuie sa solicitati scoaterea unuia dintre dvs. ca si co-platitor si ramanerea celuilalt. Banca decide daca aproba acest lucru sau nu.

Despre partaj acum, unul dintre dvs. ramane clar cu imobilul si celuilalt ii plateste o sulta ( reprezinta contravaloarea partii celuilalt). Ramane la aprecierea instantei cui ramane dar mai trebuie sa si cereti.
Solicitati si dvs. sa vi se atribuie imobilul si sa ii platiti sotiei sulta.

Persoanei careia nu i se atribuie trebuie sa plece.
Va multumesc mult, o ultima intrebare; se poate hotari sau sa ne intelegem ca fiecare sa primeasca o camera iar celelalte dependinte sa fie comune? Eu pot refuza sulta si ca sa-i dau partea ei sa vindem apartamentul?

Alte discuții în legătură

Divort, partaj, apartament ipotecat marinmariana marinmariana Buna ziua ,in cadrul unui proces de divort ,mai precis la partaj ,daca imobilul detinut ca si bun comun este ipotecat la banca in urma contractarii unui credit ... (vezi toată discuția)
Intrebare- partaj sunshine83 sunshine83 Care este principiul impartirii bunurilor intr-un partaj ? Se impart bunurile si obligatiile? Daca de exemplu bunurile valoreaza 50 mii euro si creditul ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit ... Mihai Luca Mihai Luca Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit prima casa împreună cu soția. Anul acesta am divorțat, eu vreau sa rămân eu cu ... (vezi toată discuția)