Buna ziua!
Ma numesc Mihancea Katalin. Sunt profesoara in Timisoara. In ultima vreme se tot vorbeste de reducerile veniturilor cu 25% in sistemul bugetar. Ministrul Invatamantului a declarat ca aceste reduceri se vor aplica si veniturilor in invatamant pe perioada vacantei. Astfel s-a facut o confuzie si anume, se considera ca aceasta reducere se va aplica si la indemnizatia de concediu. Inteleg ca se aplica la venituri, dar nu s-a specificat ce se va intampla in mod concret cu indemnizatia de concediu.....
Dupa cum se stie in Codul Muncii se spune foarte clar:
Art. 145. [cuantumul şi plata indemnizaţiei de concediu]
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
Vreau sa va spun ca, nu cred ca este o scoala in Timisoara in care sa se fi platit indemnizatia de concediu, nici pana in data de azi, chiar daca majoritatea dascalilor au intrat in concediu pana in data de 1 iulie. Nici eu, personal, n-am primit indemnizatia de concediu desi am fost in concediu timp de 5 zile in perioada 14-18 iunie, apoi din nou sunt in concediu din 5 iulie.
Alta problema ar mai fi faptul ca, conform declaratiei domnului Ministru si anume:
"reducerea cu 25% a salariilor se va aplica şi în perioada vacanţei de vară"
sunt scoli unde s-a inteles ca aceasta reducere se va aplica si la indemnizatia de concediu, care de altfel trebuia se se fi acordat inca in luna iunie.
Intrebari:
Va rog sa-mi spuneti,
1. In aceste conditii este legala sau nu, reducerea indemnizatiei de concediu in invatamant cu 25%?
2. Ce ar trebui facut sa prevenim acest lucru si sa nu ajungem din nou la procese?
3. Daca, totusi indemnizatiile pe care le vom primi, bineinteles deja cu intarziere, vor fi diminuate, care va fi procedura pentru a reveni la legalitate, pentru recastigarea drepturilor?
Intreb acest lucru, deoarece se stie, chiar daca s-a castigat in instanta, nici pana acum n-am primit nici primele de vacanta la care aveam dreptul prin hotararile judecatoresti.
Cu deosebita stima,
prof. Mihancea Katalin