avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cat am dreptul la somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cat am dreptul la somaj?

Buna,

As dori sa stiu daca am dreptul la somaj,ce suma si pe ce perioada,avand in vedere ca sunt angajata din 2004,ultimi 2 ani fiind de concediu de maternitate.Salariul pe cartea de munca fiind de 2000 ron.In aceste conditii somajul va fi tot de 450 ron?Perioada in care beneficiez de somaj este de 9 luni?(in prezent lucrez).

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:09, 12 Iulie 2010
1. Din legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

2. Aveti dreptul la indemnizatie de somaj. Pentru cele 12 luni necesare sunt luate in calcul lunile lucrate dupa terminarea CCC la care se adauga (pana la 12) lunile necesare, lucrate inainte de a intra in CCC pana la 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este suma neagu georgeta neagu georgeta cat iau somaj daca salariul anainte de crestere copil era de 945 ron iar dup aceia 2 ani 6mil plus alocatia 2 mil total 8.cat voi lua somaj.multumesc (vezi toată discuția)
Somajul g80 g80 eu sunt in concediu pt cresterea copilului pana in iulie 2010, firma la care lucram nu mai are loc de munca, cit timp iau somaj daca am mai lucrat inainte inca ... (vezi toată discuția)
Mod de calcul- ajutor somaj ContSters124416 ContSters124416 Buna ziua, as dori sa ma ajutati in privinta modului de calcul al ajutorului de somaj si sa-mi explicati cum se calculeaza acesta. Va multumesc. (vezi toată discuția)