avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Imi pot plati singura asigurarile sociale?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Imi pot plati singura asigurarile sociale?

Momentan sunt angajata cu contract de munca. Din octombrie anul acesta voi incheia contractul de munca, deoarece voi incepe sa frecventez cursurile unei facultati de stat, pe locurile subventioante de la buget. Cum pot face ca sa nu pierd continuitatea in munca si sa continui sa acumulez vechime pe cartea de munca? Stiu ca anii de facultate se aduna si ei la vechimea in munca, dar cum eu am inceput sa lucrez mai tarziu in viata, nu vreau sa ma culc pe o ureche cat merg la facultate. Am inteles ca este posibil sa imi platesc singura asigurarile sociale la stat. Asa este? In felul acesta mi se acumuleaza vechime pe cartea de munca? Daca nu, ce pot face in sensul acesta? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 17:02, 31 Iulie 2007
da, este posibil.
Mergeti si incheiati un contract cu Casa de Asigurari Sociale.
Va va merge vechimea si veti plati doar contributiile aferente pentru pensie.
Insa daca desfacere CIM-ului se face cu articol care va da dreptul la somaj, veti intra in perioada de somaj care va fi vechime timp in care nu platiti cotizatie din contra primiti bani. Apoi la expirarea somajului incheiati contractul cu Casa.
Multumesc pentru raspuns...Dar am auzit ca daca sunt studenta la zi, nu pot incheia acest contract?
perioada in care urmati cursurile de zi ale unui invatamant universitar, cu conditia absolvirii acestora , pe durata normala a studiilor respective, se asimileaza stagiului de cotizare.
Beneficiati de aceasta perioada asimilata daca in paralel nu realizati stagii de cotizare in conditiile Legii 19/2000. Deci puteti merge pe varianta "perioada asimilata (necontributiva)" sau cu contract de asigurare, prin care va stabiliti si suma pentru care vreti sa cotizati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anii de studiu la o universitate particulara se iau in considerare la pensie? ContSters135976 ContSters135976 Buna ziua.Am citit pe aici ca anii de facultate se iau in cosiderare la pensie, dar daca am facut facultatea la o univ particulara? Sa o iau de la inceput ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca chance1 chance1 Anii de facultate se considera ani de vechime in munca la calculul pensiei? Dar cei de somaj? (vezi toată discuția)
Stagiu ani facultate stanca123 stanca123 daca facultatea este de 5 ani iar eu m am angajat din anul 4, primii 3 ani de facultate se considera vechime in munca? (vezi toată discuția)