avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce acte imi sunt necesare pt a iesi din tara? minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce acte imi sunt necesare pt a iesi din tara? minor

buna seara....
as vrea sa stiu si eu ce acte imi trebuie pt a iesi din tara in cazul in care sunt minora?
vreau sa plec din tara peste o luna dar nu cu parintii(cu o alta ruda) si nu stiu ce acte imi trebuie..(pasaport,procura)
cam cat ar costa sa imi fac actele necesare?
Cel mai recent răspuns: InIInI , utilizator 23:46, 8 Decembrie 2011
Regimul pasapoartelor privind copiii minori sub 14 ani ai cetatenilor romani

Misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei pot include minorii sub 14 ani, în pasapoartele parintilor, în baza actelor de nastere, atat la emiterea acestor pasapoarte în tara, cat si ulterior, prin aplicarea unui colant informatizat, ce va fi editat în tara, de catre formatiunile de pasapoarte competente.
În situatiile în care minorii sub 14 ani nu au fost inclusi în pasapoartele model 2001 ale parintilor, li se vor elibera în tara, cu acordul parintilor, pasapoarte individuale.
Cetatenii romani cu domiciliul în strainatate se pot adresa misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei în tara în care se afla în vederea obtinerii de pasapoarte pentru copiii lor minori, în cazuri de exceptie, bine justificate.
Cererea tip este similara cu cea mentionata pentru cetatenii romani cu domiciliul în strainatate.
Copiilor minori li se pot elibera pasapoarte romanesti, cu statut de cetatean roman cu domiciliul în strainatate, daca cel putin unul din parinti a dobandit statutul de cetatean roman cu domiciliul în strainatate.
Copiii minori pot dobandi, de asemenea, statutul de cetatean roman cu domiciliul în strainatate odata cu parintii lor.
Pentru copiii minori nascuti în strainatate, (daca nu obtin certificate de nastere emise de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare romane pana la varsta de 1 an ), este obligatorie transcrierea certificatului de nastere strain în registrele de stare civila din Romania. Transcrierea se poate face fie direct (cu ocazia deplasarii parintilor în tara), fie prin împuternicit cu procura speciala, autentificata la misiunea diplomatica sau oficiul consular. Consultia se ocupa de trascrierea certificatelor.
De regula, minorii cu varsta de pana la 14 ani, carora autoritatile statului in care se afla le-au aprobat stabilirea domiciliului in tara respectiva, vor fi inclusi in pasaportul parintilor, iar in cazuri motivate, cu acordul ambilor parinti li se pot elibera pasapoarte individuale.
Actele necesare includerii unui minor sub 14 ani in pasaportul parintilor au fost enumerate mai sus.
Pentru eliberarea unui pasaport individual unui minor cu varsta pana la 14 ani, sunt necesare urmatoarele acte:
-cererea tip si anexa (cartonas);
-certificatul de nastere, in original si copie ;
-actele de identitate ale parintilor sau ale reprezentantului legal in original si copie;
-consimtamantul ambilor parinti sau al reprezentantului legal, autentificat la notariat, sau dat in fata lucratorului de pasapoarte;
-documente justificative din care sa rezulte motivarea solicitarii;
-hotararea judecatoreasca ramasa definitiva prin care minorul a fost incredintat unuia dintre parinti, in original si copie;
-chitantele CEC sau trezorerie privind achitarea taxelor de emitere a pasaportului, respectiv taxa consulara (32 RON) si taxa reprezentand costul pasaportului (64,2 RON);
-pasaportul anterior, dupa caz;
Includerea minorilor in pasaportele parintilor odata cu emiterea pasapoartelor simple cu mentiunea domiciliului in strainatate este scutita de plata taxelor consulare.
In cazul includerii ulterioare a minorilor in pasaport se vor prezenta si chitantele CEC sau trezorerie privind achitarea aferente includerii (3 RON – taxa includere, pe numele copilului, 3 RON – taxa inregistrare cerere, pe numele parintelui);
Cererile completate cu date inexacte sau omisiuni, precum si neanexarea, în functie de situatie, a documentelor mentionate, nu vor fi luate în considerare si, în consecinta , nu vor fi primite de misiunea diplomatica sau oficiul consular.
Cetatenii romani care nu au rezidenta permanenta în strainatate pot solicita pasapoarte de tip nou pentru copiii lor si prin împuternicit cu procura speciala, numai în situatii bine justificate, Sectia Consulara a ambasadei sau consulatul va emite, la cererea parintilor, procura, care, împreuna cu formularele necesare, vor fi trimise de catre parinti în tara, în vederea obtinerii pasapoartelor pentru copiii lor.
Începand cu data de 01.02.2004, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei pot efectua includeri de copii minori, sub 14 ani, aplica mentiunea cu privire la domiciliu si prelungi valabilitatea documentului, numai sub forma unor colante, care vor fi personalizate în Romania de catre Directia de Pasapoarte si structurile sale teritoriale. Aceste colante nu pot fi personalizate direct de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei deoarece acestea nu dispun de echipamentele necesare. În aceste conditii, nu mai este necesara trimiterea pasaportului în tara. La primirea din Romania a colantului personalizat, acesta va fi aplicat în pasaportul solicitantului.
(ruda trebuie sa fie obligatoriu majora) iti trebuie pasaport si procura pentru persoana care te insoteste, semnata de ambii parinti,facuta la notariat.nu stiu sa-ti precizez costurile ,dar nu costa mult.multa bafta
da,ruda este majora si este ruda de gradul I(verisoara mea)
va multumesc mult pt informatii.
o zi buna!
am peste 14 ani de mult..
in 3 luni fac 18 ani dar eu vreau sa ies in august din tara,de unde reiese ca inca voi fi minora.
multumesc oricum
o zi buna!
Verisoara trebuie sa aiba procura de la parintii dvs. facuta la notar si cazier judiciar.
Amandoua trebuie sa aveti pasapoarte.

Procura costa cam 60 lei, cazierul 10 lei+timbru fiscal de 2 lei.

Alte discuții în legătură

Pasaport expirat ioanabn ioanabn buna ziua! am si eu o problema si as avea nevoie de ceva informatii.Sunt plecata in Spania si pasaportul mi-a expirat.Am calatorit doar cu pasaportul, neavand ... (vezi toată discuția)
Pasaport gigelas gigelas Buna ziua, Imi poate spune si mie cineva,ce acte se mai cer la eliberarea unui pasaport simplu (turistic) ? Care sunt taxele ce trebuiesc achitate si cam cat ... (vezi toată discuția)
Acte necesare la consulat in vederea eliberarii unui pasaport simplu pentru minor AVRAMG AVRAMG ma intereseaza de este suficient numai pasapoartele parintilor ca dovada a identitatii in fata organelor consulare in vederea eliberarii unui nou pasaport ... (vezi toată discuția)