avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducere personal - reorganizare activitate prin ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducere personal - reorganizare activitate prin reducerea postului, art.99 lit.b) Legea 188/1999

Buna ziua,
Solicit ajutor va rog in urmatoarea problema:
In curand dl primar va trimite in somaj mai multi functionari publici, conform art.99 lit b) autoritatea sau instituţia publică îşi reduce personalul ca urmare a reorganizării activităţii, prin reducerea postului ocupat de funcţionarul public;
Intrebarea mea este, de cate zile de preaviz trebuie sa beneficieze functionarul public si daca pot gasi undeva un formular.

Am inteles ca daca ii trimite in somaj conform art.97 din Lg.188/1999 lit. b) prin acordul părţilor, consemnat în scris, acestia nu pot beneficia de somaj.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 08:42, 14 Iulie 2010
Rapunsul il gasiti in prevederile Legii 188/1999 , r2 ,
Art. 99. - (1) Persoana care are competenta legala de numire in functia publica va dispune eliberarea din functia publica prin act administrativ, care se comunica functionarului public in termen de 5 zile lucratoare de la emitere, in urmatoarele cazuri:
a) autoritatea sau institutia publica si-a incetat activitatea ori a fost mutata intr-o alta localitate, iar functionarul public nu este de acord sa o urmeze;
b) autoritatea sau institutia publica isi reduce personalul ca urmare a reorganizarii activitatii, prin reducerea postului ocupat de functionarul public;
c) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia publica ocupata de catre functionarul public a unui functionar public eliberat sau destituit nelegal ori pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea;
d) pentru incompetenta profesionala, in cazul obtinerii calificativului "nesatisfacator" la evaluarea performantelor profesionale individuale;
e) functionarul public nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 54 lit. g);
f) starea sanatatii fizice sau/si psihice a functionarului public, constatata prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, nu ii mai permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare functiei publice detinute;
g) ca urmare a refuzului neintemeiat al inaltului functionar public de acceptare a numirii in conditiile art. 93.
(2) Situatiile prevazute la alin. (1) lit. a)-c) si e)-g) reprezinta motive neimputabile functionarilor publici.
(3) In cazul eliberarii din functia publica, autoritatea sau institutia publica este obligata sa acorde functionarilor publici un preaviz de 30 de zile calendaristice.
(4) In perioada de preaviz, persoana care are competenta legala de numire in functia publica poate acorda celui in cauza reducerea programului de lucru, pana la 4 ore zilnic, fara afectarea drepturilor salariale cuvenite.


Bineinteles ca in conf. cu prevederile legii 76/2002 nu beneficiaza de somaj in cazul incetarii raportului de serviciu prin acordul partilor .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj ifronea ifronea daca demisionez din functia publica pe care o ocup in prezent, beneficiez de somaj ? cat timp? multumesc (vezi toată discuția)
Functionar public - preaviz Natalia Feodot Natalia Feodot Buna ziua. Sunt functionar public iar in putin timp urmeaza sa primesc Dispozitia de diponibilizare. In ce conditii as putea sa asimilez zilele de preaviz cu ... (vezi toată discuția)
Post aflat in litigiu anamaria81 anamaria81 Postul pe care il ocup in urma suspendarii deciziei de concediere, se desfiinteaza ca urmare a unei noi reorganizari si se infiinteaza alte posturi. ... (vezi toată discuția)