avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA stornare factura in iulie emisa in iunie
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

stornare factura in iulie emisa in iunie

stie cineva sigur cu se procedeaza in cazul in care o factura emisa in iunie treb stornata in iulie? Se foloseste tva 19% pentru stornare sau 24%. Pentru mine logic ar fi sa se storneze cu 19% dar ce se intampla cu decontul de TVA at? multumesc
Cel mai recent răspuns: Rita Olaru , Contabil 15:35, 18 August 2010
Aveti dreptate, se va storna cu 19%.
In decont, normal ar fi sa existe si rubrica pt tva 19. Trebuie insa sa asteptam noile formulare si vom vedea atunci ce trebuie facut.
daca nu se va schimba decontul ,precis Tva de 19 se va pune la regularizari..dupa parerea mea..:D
din cate am vazut la normele de aplicare a taxei de 24% apare ca stornarea avansurilor din iunie in iulie se face cu cota de 24%. Dar in cazul stornarilor de bunuri nu precizeaza clar...oare cum se procedeaza?

multumesc
In cazul returului de bunuri:
ART. 138

Ajustarea bazei de impozitare

Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:

a) dacă a fost emisă o factură şi, ulterior, operaţiunea este anulată total sau parţial, înainte de livrarea bunurilor sau de prestarea serviciilor;

b) în cazul refuzurilor totale sau parţiale privind cantitatea, calitatea ori preţurile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum şi în cazul anulării totale ori parţiale a contractului pentru livrarea sau prestarea în cauză ca urmare a unui acord scris între părţi sau ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile sau în urma unui arbitraj;

c) în cazul în care rabaturile, remizele, risturnele şi celelalte reduceri de preţ prevăzute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate după livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;

d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;

e) în cazul în care cumpărătorii returnează ambalajele în care s-a expediat marfa, pentru ambalajele care circulă prin facturare.


1. Punctul 161 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“161. – (1) Prevederile art. 1342 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal se aplică în situaţia în care facturile totale sau parţiale pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii au fost emise înaintea faptului generator de taxă şi includ şi situaţia în care sunt emise facturi pentru avansuri înainte de încasarea acestora.
(2) În aplicarea art. 1342 alin. (3) din Codul fiscal, în cazul în care intervin
evenimentele menţionate la art. 138 din Codul fiscal, ulterior datei de 1 iulie 2010, cota aplicabilă pentru ajustarea bazei de impozitare este cota operaţiunii de bază care a generat aceste evenimente. Totuşi, în cazul în care nu se poate determina operatiunea de bază care a generat aceste evenimente se va aplica cota de TVA în vigoare la data la care a intervenit evenimentul.”

deci este cota aplicabila operatiunii de baza.
multumesc

Alte discuții în legătură

Tva maritica balan maritica balan am facturat in iunie cu 19 % si acum primesc marfa inapoi (retur ) ce tva defapt trebuie practicat acum in factura de retur ? va multumesc anticipat ! (vezi toată discuția)
Tva 19 sau 24% irinuka2005 irinuka2005 Buna ziua As dori daca aveti amabilitatea sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care sa zicem ca acors un discount financiar pt care emit factura in ... (vezi toată discuția)
Facturare retururi dupa data de 1 iulie 2010 mihaelah mihaelah Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatorul caz: Care este procedura in cazul retururilor de marfa dupa data de 1 iulie aferente marfii facturate initial ... (vezi toată discuția)