avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA Masina incendiata in urma unui accident
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA Masina incendiata in urma unui accident

Buna ziua!
Acum cateva seri masina mea a fost incendiata in urma unui impact in parcare cu o alta masina. Impactul a avut loc fara ca in vreuna din masini sa se afle un sofer, si incidentul avand loc la ora 2 noaptea, nu au fost nici martori.

Masina care a provocat incidentul era parcata in fata masinii mele, si nu se stie cum a ajuns in masina mea, si nici care din masini s-a aprins, dar dat fiind faptul ca masina mea nu si-a schimbat pozitia cel mai probabil incendiul a izbugnit din cauza masinii care mi-a lovit masina. Din cum am vazut eu incidentul, cel mai probabil masina celui care m-a lovit a luat foc din motive tehnice, focul a ars anumite dispozitive si masina a luat-o la vale(el recunoscand si ca nu a tras frana de mana) lovind masina mea si incendiul propagandu-se. Asta e varianta mea, politia nu a dat inca o solutie.

Accidentul nu a implicat victime umane.

Pompierii au stins incendiul iar ancheta a fost declinata biroului cercetari penale din cadrul politiei rutiere sector 5.

Celalalt sofer nu s-a deplasat sa ofere toate declaratiile necesare politiei si in acelasi timp in procesul verbal de constatare politia nu a scris asigurarea rca a celuilalt sofer (desi pe csa vehicolul apare ca asigurat la data accidentului) si in noaptea incidentului soferul chiar a aratat polita politiei.

Din aceste motive, politia a spus ca nu poate concluziona ca ar fi vorba de un accident rutier si implicit polita de asigurare rca a celuilalt nu imi acopera paguba.

Ce pot face pentru a putea beneficia de RCA-ul celui care mi-a lovit masina? Pot ataca in justitie ancheta politiei? Nu as vrea sa ma judec cu cel care e proprietarul masinii intrucat si daca castig, sunt sceptic ca as avea ce sa execut silit de la el. Si mai ales, daca refuza sa se prezinte la politie in continuare, poate fi obligat intr-un fel sa se prezinte?



Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Cel mai recent răspuns: glp , utilizator 15:46, 24 August 2010
Buna ziua!
Revin cu acest subiect pentru ca intre timp s-au incheiat mai multe investigatii.

Pompierii au stabilit ca datorita unui scurt circuit s-a produs incendiul(inca nu am primit procesul verbal in acest sens insa am o cerere in curs de solutionare pentru a primi procesul verbal si raportul). Expertiza criminalista a concluzionat ca nu a fost vorba de o mana criminala si cei de acolo au trimis rezultatele la politia rutiera(sectia cercetari penale)

Cei de la politia rutiera mi-au recomandat sa ma constitui parte civila si sa depun o plangere penala pentru distrugere, lucru pe care l-am si facut. Am completat o noua declaratie cu firul evenimentelor la finalul careia am specificat ca depun plangere penala impotriva celuilalt sofer si ma constitui ca parte civila.

Mi-au cerut sa fac si o estimare a pagubei produse si nu stiu cum sa fac exact acest lucru. Cineva mi-a spus ca atat RCA-ul meu cat si RCA-ul lui ar trebui sa vina sa faca aceasta expertiza gratuit. Este adevarat? Daca nu, e suficienta o expertizare la un service autorizat? Altfel cum as putea expertiza valoarea masinii?

O alta idee care mi s-a dat a fost ca estimarea sa o fac pe baza contractului de vanzare - cumparare a masinii din care sa scad amortizarea pe principul cotabilitatii in firme. E corect?

In acest caz, nefiind accident rutier dar totusi incendierea fiind produsa datorita unui scurtcircuit la masina lui, am sanse sa primesc despagubirea de la RCA?

Nu in ultimul rand, as dori sa stiu cand pot radia masina si preda epava la un centru de fier vechi. Ar trebui sa o mentin pe perioada anchetei/procesului? La dosar sunt poze facute din toate unghiurile de catre criminalisti. Ma tem ca daca o mai tin mult, hotii de fier vechi ar putea sa inceapa sa o tinteasca.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Estimarea reparatiilor o poate face si un meserias de la service-ul agreat de asiguratorul RCA la-al vecinuluidv., insa valoarea reala a masinii la data evenimentului nu o stabileste decat inspectorul de daune de la asiguratorul RCA. Referitor la intrebarea daca veti fi despagubit pe RCA sincer va spun ca nu. Masina nu o puteti radia pana ce nu se termina procesul, daca va fi, deoarece partea adversa poate cere oricand o noua expertiza fie si numai pt. a va sicana.
RCA-ul vecinului e obligat sa faca evaluarea sau e o operatiune contra cost? In cazul in care refuza evaluarea am o modalitate sa ii oblig?
Eu momentan nu am un document care sa spuna : X sau Y e vinovat, ci doar un document care spune ca cele 2 masini au fost implicate intr-un incendiu, ce avarii s-au produs la ambele si faptul ca se desfasoara cercetari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident fara inpact catalinacorina catalinacorina Mergeam in spatele unei masini care circula foarte aproape de marginea drumului si foarte incet. Mi-a dat impresia ca vrea sa oprească. In apropierea unei ... (vezi toată discuția)
Cum se poate solutiona un caz de daune rca si de ce acte este nevoie. laszlo82 laszlo82 Buna seara. De curand masin lui frate meu a suferit un acident rutier soferul find tata iar cel vinovat o persoan din PH dupa incident a venit Politia si a ... (vezi toată discuția)
Pagube in urma unui incendiu bobeicaalin bobeicaalin Buna ziua, As vrea sa stiu in ce fel pot recupera pierderea suferita in urma unui incendiu produs la vecinul din spatele casei caruia i-a luat foc masina si ... (vezi toată discuția)