avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire/Donatie - care e pentru mine?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire/Donatie - care e pentru mine?

Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe numele meu).

Problema care se pune este ca nu stiu exact de unde sa incep (legal vorbind) si as vrea ca decizia ce se ia sa nu fie contestata decat doar de matusa (in cazul in care nu imi respect promisiunea) si nu de mostenitorii ei.

Matusa are 3 surori (una decedata) si un frate
Nu are copii
A fost casatorita (divortata) si apartamentul este pe numele ei.

Variante:
1) Mostenire (testament) - aici nu as intra pentru ca dupa 1/2/10 ani se poate razgandi si schimba mostenirea... acum exista o modalitate prin care sa fac un contract de uzufruct si sa combin?
2) Donatie cu uzufruct viager - facut la notar evident. Acum exista o posibilitate prin care mostenitorii sa nu conteste acest contract dupa moartea ei? (asta e varianta cea mai buna pentru mine...)

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 21:52, 15 Iulie 2010
De ce nu faceti un contract de intretinere sau un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere?
Deoarece prin testament sau donatie se pot depasi liberatiunile matusii, aceste acte pot fi atacate in instanta de catre mostenitorii de drept.
Cel mai indicat este sa faceti un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, care nu mai poate fi atacat decat de matusa, in cazul in care nu va respectati clauza contractuala de intretinere.
Matusa poate sa -ti vanda nuda proprietate si sa ramana ea cu uzufructul si bineinteles mentionati in contract si clauza de intretinere.
Cu privire la testament, poate sati faca testament universal (pe tot patrimoniul ) intrucat nu exista mostenitori rezervatari. (frati nu sunt mostenitori rezervatari)
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2010
Gabriel Trifu, Avocat
Potrivit dispozitiilor legale, sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva urmatoarele persoane :
- Descendentii defunctului de orice grad (art. 841-842 Cod civil), deci toate persoanele care fac parte din clasa I de mostenire legala: copii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit;
- Parintii defunctului (art. 843 Cod civil), deci ascendentii privilegiati din clasa a II-a de mostenitori legali;
- Sotul supravietuitor al defunctului, prin efectul legii 319/1944, fie ca va veni in concurs cu alti mostenitori rezervatari, fie ca este singurul mostenitor rezervatar si vine in concurs cu ascendentii ordinari, colateralii ordinari sau privilegiati sau cu persoane straine gratificate de defunct.
Sa inteleg ca daca nu exista acesti mostenitori rezervatari poate sa imi faca donatie?
(practic donatia este tot un act vanzare cumparare nu?)

Alte discuții în legătură

Testament plesoiu irina plesoiu irina matusa mea este singura proprietera,sotul a murit iar copi nu au avut,iar mie nepoata ei mia facut un testament in care scrie ca imi lasa intreaga avere.as ... (vezi toată discuția)
Testament julius05 julius05 O persoana de 76 de ani care ia decedat sotul acum multi ani, nu are copii mostenitori dar are un nepot din sora mostenitor. Eu sunt stranepotul din sora ... (vezi toată discuția)
Fara mostenitori getvoi getvoi Buna ziua!Eu si sotul meu suntem casatoriti de 30 de ani si suntem coproprietarii unui apartament si nu avem copii.In cazul in care ar ramane unul singur in ... (vezi toată discuția)