avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale imprumut inre SC si Pers.fizica
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

imprumut inre SC si Pers.fizica

o firma poate incheia un contract de imprumut cu o persoana fizica??
Adica s.c. z s.a. imprumuta persoanei fizice suma de 2000 lei??
Stiu ca art.144 ind.4 - lg.31 interzice acordarea de imprumuturi administratorilor , iar in ob de activitate nu se prevede asta.

Solutie legala este??
Care ar fi sanctiunea pentru un astfel de imprumut??
Cel mai recent răspuns: Daniela SANDU , Avocat 12:52, 15 Iulie 2010
Solutie legala nu vad care ar putea fi.....
Societatea nu poate sa faca decat ceea ce este trecut ca si obiect/obiecte de activitate.
Sanctiunile sunt cele prevazute pentru orice activitate pe care o faci dar nu ai autorizari conform legii.
Art. 144^4

(1) Este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum:
a) acordarea de imprumuturi administratorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior incheierii de catre societate cu acestia de operatiuni de livrare de bunuri, prestari de servicii sau executare de lucrari;
c) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a oricaror imprumuturi acordate administratorilor, concomitenta ori ulterioara acordarii imprumutului;
d) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a executarii de catre administratori a oricaror alte obligatii personale ale acestora fata de terte persoane;
e) dobandirea cu titlu oneros ori plata, in tot sau in parte, a unei creante ce are drept obiect un imprumut acordat de o terta persoana administratorilor ori o alta prestatie personala a acestora.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica:
a) in cazul operatiunilor a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro;
b) in cazul in care operatiunea este incheiata de societate in conditiile exercitarii curente a activitatii sale, iar clauzele operatiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevazute la alin. (1) si (2) decat cele pe care, in mod obisnuit, societatea le practica fata de terte persoane.

Din textele de lege invocate rezulta ca nu se poate .Astfel, din punctul de vedere al scopului generic al unei societati comerciale, rezulta in mod cert ca aceasta nu are aptitudinea de a acorda imprumuturi persoanelor fizice deoarece acest tip de operatiune nu poate fi calificata ca fiind un act de comert.
Opinia mea este ca se poate dar in limita a 5000 euro.
Si daca cel care primeste imprumutul este administrator.
Insist sa consider ca o (oarecare) persoana fizica nu poate primi imprumut in conditiile date.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumuturi administratori/asociati de la firma Ramona Orlenschi Ramona Orlenschi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o interpretare pentru articolul 144^4 din legea 31/1990. As vrea sa stiu daca imprumutul de 5000 E se poate lua de catre ... (vezi toată discuția)
Bani lipsă din casă ContSters326440 ContSters326440 Am auzit multă lume că procedează așa și puțini sunt cei care sunt cu casa la zi în caz de control. Întrebarea este ce se întâmplă legal dacă ce ... (vezi toată discuția)
Srl imprumut catre asociat/administrator jovana jovana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la imprumuturile societatii catre unul dintre asociati: asociatul, care este si administrator al ... (vezi toată discuția)