avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Compensatie de 15% din brut in perioada concediului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Compensatie de 15% din brut in perioada concediului de maternitate

Buna ziua!

Conform Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, articolul 66 prevede ca minim 6 saptamani din perioada concediului de maternitate, intreprinderea va trebui sa plateasca pe langa cei 85% (concediu de maternitate) si o compensatie de15% din brut. Daca intreprinderea la care lucrez are un alt contract colectiv de munca in care nu este stipulat acest lucru, mai primesc acea compensatie de 15%?
Cel mai recent răspuns: nick78 , utilizator 09:07, 20 Iulie 2010
Parerea mea este ca daca exista un alt CCM aprobat de forurile de resort, nu aveti prea multe sanse chiar daca nu este prea normal.
Da, primiti acea compensatie de 15% ... Potrivit art.238 alin.1 C.mun., contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
Prin urmare, daca in ccm la nivel de unitate nu este prevazut asa ceva atunci sunt aplicabile prevederile CCMN.
va multumesc mult pentru rapuns!
@nick78
Si eu m-am confruntat cu o asemenea "problema". Pana la urma angajatorul a trebuit sa-mi acorde aceasta diferenta cm art. 66 din CCMUN pentru ca am prezentat un raspuns oficial din partea ITM (in urma unei cereri a mele de clariicare) care sublinia obligativitatea acordarii acestui drept. Pana nu am trimis acest raspuns angajatorului, "nu stia" cum sa-l acorde. Mi-au trebuit luni de zile sa-mi capat acest drept, insa pana la urma am reusit!

Multa bafta!
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccmun 2007-2010 vs. ccmn ramura constructii gaby76 gaby76 Buna ziua am o nedumerire ... care din cele 2 contracte este \"mai tare\"? Practic, intr-o firma de constructii, in cazul concedierii din motive ce nu tin ... (vezi toată discuția)
Art.65. desfintarea postului alina_hedesan alina_hedesan Buna, As avea nevoie de sfaturile dumnevoastra cu privire la situatia mea,am fost anuntata verbal pe data de 21.11.08 de desfintarea postului meu de la data ... (vezi toată discuția)
Ccm nu prevede toate clauzele din ccmunn! care se aplica?? adela05 adela05 Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia ... (vezi toată discuția)