Conform Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, articolul 66 prevede ca minim 6 saptamani din perioada concediului de maternitate, intreprinderea va trebui sa plateasca pe langa cei 85% (concediu de maternitate) si o compensatie de15% din brut. Daca intreprinderea la care lucrez are un alt contract colectiv de munca in care nu este stipulat acest lucru, mai primesc acea compensatie de 15%?
Da, primiti acea compensatie de 15% ... Potrivit art.238 alin.1 C.mun., contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
Prin urmare, daca in ccm la nivel de unitate nu este prevazut asa ceva atunci sunt aplicabile prevederile CCMN.
@nick78
Si eu m-am confruntat cu o asemenea "problema". Pana la urma angajatorul a trebuit sa-mi acorde aceasta diferenta cm art. 66 din CCMUN pentru ca am prezentat un raspuns oficial din partea ITM (in urma unei cereri a mele de clariicare) care sublinia obligativitatea acordarii acestui drept. Pana nu am trimis acest raspuns angajatorului, "nu stia" cum sa-l acorde. Mi-au trebuit luni de zile sa-mi capat acest drept, insa pana la urma am reusit!