avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Calculare TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Calculare TVA

Buna ziua,
Va solicit mai multe raspunsuri autorizate la urmatoarea problema:
Sunt adm. la o asoc. de propr. iar astazi cand am ridicat facturile cu serviciile prestate de furnizori pe luna IUNIE am constatat urmatoarele:
1) . La ENET pentru furnizare apa calda factura are data de 30 IUNIE 2010 cu scadenta la 21 IULIE 2010 ( chiar daca a fost emisa pe IUNIE ) dar TVA s-a calculat 19% ( ne dau teapa cand vor calcula penalitatile luand ca termen scadent 21 IULIE ):
2) La CUP pentru furnizare apa rece, gunoi, cana, etc... factura are data de 14 IUNIE 2010 cu scadenta la 29 IULIE 2010 dar TVA s-a calculat 24%:
ACUM INTREB:
- daca toate serviciile furnizate au fost pentru perioada 01 - 30 IUNIE de ce cei de la CUP aplica TVA 24% daca acesta s-a modificat de la 01 IULIE?
- nu trebuiau sa incheie calcularea utilitatilor pe luna IUNIE si abia apoi sa modifice in programul lor de facturare noua cota de 24%?
- cum trebuie sa procedez?
Va rog sa ma ajutati asteptand pareri autorizate atat pe parte de contabilitate cat si pe latura juridica.
VA MULTUMESC MULT..
Cel mai recent răspuns: bratubotan , utilizator 20:09, 19 Iulie 2010
Art. 134^1 Cod fiscal
Faptul generator pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii
(8) În cazul livrărilor de bunuri şi al prestărilor de servicii care se efectuează continuu, altele decât cele prevăzute la alin. (7), cum sunt: livrările de gaze naturale, de apă, serviciile de telefonie, livrările de energie electrică şi altele asemenea, se consideră că livrarea/prestarea este efectuată la datele specificate în contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate sau la data emiterii unei facturi, dar perioada de decontare nu poate depăşi un an.

Art. 134^2
Exigibilitatea pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii
(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.

solicitati anularea facturii si refacturare cu aceeasi data dar cu cota tva 19%, in vigoare la data exigibilitatii.
Multumesc mult pentru raspunsul oferit.
Astept in continuare si alte raspunsuri autorizate, intrucat acest lucru s-e intampla si la alti colegi dar nu au observat pana acum.
inca o data multumesc...
La subiectul privind calculare TVA de catre furnizorul CUP va ro , solicit mai multe pareri autorizate pentu a putea sa-mi fac o idee... sa vad cum voi proceda. Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regularizare tva pentru factura emisa in iunie 2010 ioanaep ioanaep Avem un contract de leasing prin care este stipulat faptul ca ratele se factureaza cu o luna inainte. Exemplu: rata din iulie s-a facturat in iunie. Ulterior ... (vezi toată discuția)
Tva 24% in loc de 19% ? bullred bullred Am comandat o masina acum cateva zile si am primit un \"Bon de Comanda\" in care se specifica partile contractante, adica fabrica masinii (Dacia) si eu, ... (vezi toată discuția)
Facturare retururi dupa data de 1 iulie 2010 mihaelah mihaelah Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatorul caz: Care este procedura in cazul retururilor de marfa dupa data de 1 iulie aferente marfii facturate initial ... (vezi toată discuția)