Pentru a vinde un teren trebuie sa fac un anunt de vanzare prin Consiliul Local avand in vedere ca am vecini,arendas,care au drept de preemptiune cf . Legii 54/1998.Nu am inteles bine care este termenul care trebuie sa treaca de la lansarea ofertei de vanzare pana la expirarea termenului de gandire al eventualilor cumparatori.Am citit 45 zile !!! Unii spun doua saptamani,altii 30 zile...Stiti dvs care este acest termen " de asteprare " ?
Domnul Ghilerdea : Am inteles bine ca trebuie sa astept intre 7 si 10 zile pentru ca cel cu drept de preemptiune sa-si exprime in scris dorinta de a cumpara terenul la pretul solicitat de mine ? Dupa care pot vinde oricui ?#-o
Domnul abcdeadi : Sunteti sigur ? Exista un paragraf intr-o lege in acest sens ? Va intreb ca sa le dau si eu altora vestea asta in caz ca isi umfla muschii ! :D
legat de respectarea dreptului de preemptiune, oricum legea 54 prevedea numai 2 ani de la intrarea in vigoare,asa ca legat de terenuri , prev acestei legi nu mai subzista. cf d-lui abcdeadi, doar legat de paduri, ceea ce nu contrazic. deci terenul este in circuit civil, liber de "preemtiuni" , adica = orice cumparator
Ma lovesc de aceasi problema cu un teren,am gasit ca Titlul X din Legea 247 / 2005 abroga orice drept de preemptiune al terenurilor din extravilan ...DAR :
In cazul incheierii CONTRACTELOR DE ARENDARE intre parti in care dreptul de preemptiune al Arendasului este inclus explicit intr-un subpunct al contractului mai are putere acel text de lege prin care proprietarul are dreptul sa vanda cui doreste ? Aceasta este problema pana la urma,o intelegere consemnata scris printr-un contract intre parti poate bate o lege in vigoare ? In sensul ca prevederea din Contract ar putea acorda posibilitatea juridica Arendasului de a anula in Instanta contractul de Vanzare - Cumparare al Noului Proprietar putand prelua terenul de la acesta prin plata contavalorii sumei achitate ?
Am mers la cateva agentii imobiliare si la doi notari iar dansii au confirmat ca Da,arendasul poate ataca in instanta si obtine anularea titlului de vanzare-cumparare.Mult mai multa incredere am insa in sfaturile obtinute de pe acest site si tocmai de aceea va cer parerea :( Va Multumesc