avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de Preemptiune - Termene
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de Preemptiune - Termene

Buna ziua,

Pentru a vinde un teren trebuie sa fac un anunt de vanzare prin Consiliul Local avand in vedere ca am vecini,arendas,care au drept de preemptiune cf . Legii 54/1998.Nu am inteles bine care este termenul care trebuie sa treaca de la lansarea ofertei de vanzare pana la expirarea termenului de gandire al eventualilor cumparatori.Am citit 45 zile !!! Unii spun doua saptamani,altii 30 zile...Stiti dvs care este acest termen " de asteprare " ?
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 14:25, 6 August 2007
7 zile dar nu mai mult de 10 zile de la primirea ofertei de catre titularul dreptului de preemptiune
La terenuri agricole nu mai exista drept de preemptiune numai la paduri a ramas in vigoare.
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2007
Adrian Copil, Consilier juridic
Domnul Ghilerdea : Am inteles bine ca trebuie sa astept intre 7 si 10 zile pentru ca cel cu drept de preemptiune sa-si exprime in scris dorinta de a cumpara terenul la pretul solicitat de mine ? Dupa care pot vinde oricui ?#-o

Domnul abcdeadi : Sunteti sigur ? Exista un paragraf intr-o lege in acest sens ? Va intreb ca sa le dau si eu altora vestea asta in caz ca isi umfla muschii ! :D
legat de respectarea dreptului de preemptiune, oricum legea 54 prevedea numai 2 ani de la intrarea in vigoare,asa ca legat de terenuri , prev acestei legi nu mai subzista. cf d-lui abcdeadi, doar legat de paduri, ceea ce nu contrazic. deci terenul este in circuit civil, liber de "preemtiuni" , adica = orice cumparator
Domnilor,

Ma lovesc de aceasi problema cu un teren,am gasit ca Titlul X din Legea 247 / 2005 abroga orice drept de preemptiune al terenurilor din extravilan ...DAR :
In cazul incheierii CONTRACTELOR DE ARENDARE intre parti in care dreptul de preemptiune al Arendasului este inclus explicit intr-un subpunct al contractului mai are putere acel text de lege prin care proprietarul are dreptul sa vanda cui doreste ? Aceasta este problema pana la urma,o intelegere consemnata scris printr-un contract intre parti poate bate o lege in vigoare ? In sensul ca prevederea din Contract ar putea acorda posibilitatea juridica Arendasului de a anula in Instanta contractul de Vanzare - Cumparare al Noului Proprietar putand prelua terenul de la acesta prin plata contavalorii sumei achitate ?
Am mers la cateva agentii imobiliare si la doi notari iar dansii au confirmat ca Da,arendasul poate ataca in instanta si obtine anularea titlului de vanzare-cumparare.Mult mai multa incredere am insa in sfaturile obtinute de pe acest site si tocmai de aceea va cer parerea :( Va Multumesc
Ultima modificare: Luni, 6 August 2007
Maldi, utilizator

Alte discuții în legătură

Vanzare teren agricol AdrianaBal AdrianaBal Doresc sa vand 2 ha teren agricol aflat sub contract in arenda...Arendasul nu este de acord si nu semneaza notificarea si nu vrea sa cumpere terenul la pretul ... (vezi toată discuția)
Imputernicire la notar ContSters359110 ContSters359110 verisoara mea spune ca are de la unchiul meu( tatal ei inca in viata) imputernicire de la notar , cum ca, poate sa vanda un teren parte a unchiului meu. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am mai multe terenuri intr o asociatie agricola . ... mihai.valeria mihai.valeria Buna ziua. Am mai multe terenuri intr o asociatie agricola . Vreau sa vand unul dintre ele, acesta avand cadastru cu numar cadastral. Cum pot sa l scot din ... (vezi toată discuția)