avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reabilitare de drept?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reabilitare de drept?

Cum sa procedez si unde sa merg pentru a face o cerere pentru reabilitarea de drept?Am fost condamnat la 1 an si 2 luni inchisoare ptr. furt in anul 1990.Conform codului penal art 165 si codului de procedura penala art 528 as putea beneficia de reabilitarea de drept?Cind intra in vigoare ? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 12:34, 1 August 2010
Pai nu este reabilitare de drept daca nu s-a suspendat executarea pedepsei.
Nu este reabilitarea de drept, este cea judecatoreasca.
Ati fost condamnat la mai mult de 1 an ( art. 135 alin. (1) lit. a) Cod penal ).
S-a implinit termenul de mult, trebuie sa faceti o cerere de reabilitare la instanta care a judecat pe fond cauza in care s-a pronuntat condamnarea fie instanta corespunzatoare in a carei raza teritoriala domiciliati.
Succes!
deci noul cod penal nu se aplica in cazul meu? In noul cod penal reabilitarea de drept se face la condamnare mai mare de 2 ani, gresesc?
Noul Cod penal nu exista. Actualul proiect nu a intrat in vigoare, nici nu a trecut prin parlament, sau, in conditiile actualei guvernari, nu s-a asumat raspunderea pt el.

Oricum, nu s-ar fi aplicat retroactiv.

Dar, conform Codului penal in vigoare, s-a implinit termenul de reabilitare de mult in cazul dvs., faceti cererea.
Succes!
Termenul dvs. de incercare a fost de 4 ani + 1/2 din pedeapsa aplicata , termen care a curs de la data la care a luat sfarsit executarea pedepsei principale, astfel ca acesta s-a implinit cu mult in urma.
Pentru admiterea cererii de reabilitare judecatoreasca va trebui sa faceti dovada in fata intstantei a urmatoarelor conditii:
-ca nu ati suferit o alta condamanre intre timp,
-ca va asigurati existenta prin munca ,
-ca in acest interval de timp ati avut o buna conduita ,
-ca ati achitat in intregime cheltuielile judiciare catre stat la care ati fost obligat,
-ca ati achitat despagubirile civile la plata carora ati fost obligat.
Ultima modificare: Duminică, 1 August 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare cazier MiuDorina MiuDorina Buna ziua ,sotul meu a fost condamnat la 10 ani plus un spor de 3 ani ,reesit din cumul de pedepse,a executat 10 si eliberat conditionat in 2007 cu trei ani ... (vezi toată discuția)
Reabilitare judecatoreasca- termen vantuirinel vantuirinel daca am avut o pedeapsa de 13 ani,executata,dupa cat timp pot face reabilitarea? (vezi toată discuția)
reabilitarea judecatoreasca a pedepsei de 10 ani pentru omor- calcul termen liviaioana liviaioana Buna ziua, daca X a fost condamnat in 2004 la 10 ani inchisoare pt omor si a fost eliberat in 2009, cand are dreptul sa-si faca reabilitarea? (vezi toată discuția)