Buna ziua,
Am un contract de credit pentru nevoi personale, fara ipoteca, incheiat in 2007. Intrucat la momentul acela inca nu aparuse OUG 174/2008, care sa precizeze forma de prezentare a dobanzii in contracte, dobanda e specificata in felul urmator:
Rata initiala a dobanzii pe perioada de 6 luni de la data semnarii prezentului contract este de X % pe an. Dupa trecerea acestei perioade se va percepe dobanda standard aplicata de banca la acest produs in acel moment.
La vremea respectiva, acest produs de creditare era promovat de brokerii de credite ca un "credit cu dobanda variabila fara informatii despre modul de calcul al dobanzii".
In prezent, OUG 50/2010 obliga toate bancile la semnarea unor acte aditionale care sa aduca toate comisioanele tuturor creditelor in concordanta cu legislatia curenta. In cazul comisionului de rambursare anticipata, acesta poate fi de 0% sau 0,5-1%, in functie de tipul dobanzii creditului (variabila sau, respectiv, fixa).
Mare mi-a fost mirarea asadar cand banca mi-a propus un act aditional cu comision de 0,5-1%, motivand ca creditul meu a devenit cu dobanda fixa prin efectul OUG 174/2008 care a modificat OG 21/1992. Rationamentul lor arata cam asa:
- Art 9 ind 3 lit g pct 1din OG 21/1992 spune ca dobanda variabila trebuie raportata la fluctuatiile unor indici de referinta verificabili;
- Rata dobanzii din contractul meu nu e calculata in functie de evolutia unor indici financiari;
- Prin urmare, contractul meu are dobanda fixa.
Tin sa mentionez ca nu am semnat si nici nu am fost anuntat de necesitatea semnarii vreunui act aditional dupa aparitia OUG 174/2008, care sa ma instiinteze de modificarea tipului dobanzii.
Ce argumente as putea aduce in favoarea pastrarii dobanzii variabile si a comisionului de rambursare anticipata de 0% ? :rtfm:
Multumesc anticipat.