avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 8 ore?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

8 ore?

Buna,sunt nou pe forum asa ca daca postez unde nu trebuie,imi cer scuze.
Problema care o reclam este faptul ca sunt incadrat la o societate,unde am avut un program saptaminal de 40 ore,si beneficiam si de grupa 2 de munca,ulterior sa scos si acum sunt incadrat cu 7 ore pe zi,dar trebuie sa prestez 8 ore,altfel intru pe lista neagra a sefilor,am semnat un contract ca programul de lucru este de 7 ore pe zi,insa sefilor nu le pasa,pt ei suntem doar niste numere[marca],mentionez ca suntem mai multi oameni in aceasta situatie in cadrul aceluiasi centru.
Ce pot sa fac fara sa fiu vazut ca oaia neagra?
Sindicatul nu-l intereseaza despre aceasta.
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 17:38, 17 August 2007
Simplu, faceţi o sesizare la ITM, solicitând un control.

Potrivit legii (Legea 108/1999, articolul 6), ITM poate face un control şi poate sancţiona firma cu amendă. Tot potrivit legii amintite, ITM este obligat "să păstreze confidenţialitatea oricărei reclamaţii care semnalează nerespectarea prevederilor legale în domeniul reglementat de prezenta lege şi să nu dezvăluie conducătorului persoanei juridice şi persoanei fizice sau reprezentantului acestora faptul că inspecţia a fost efectuată ca urmare a unei reclamaţii" (articolul 18, litera c). Aşadar, pur teoretic, aveţi un drept şi aveţi mijloacele legale de a-l apăra.

Asta e legea, dar de ceva vreme am început să observ că pe la noi legile sunt făcute ca să existe, partea cu aplicarea şi respectarea lor rămâne la discreţia funcţionarilor şi a "cetăţenilor".

Cât despre teama dvs. de a nu deveni "oaia neagră" sau de a nu intra pe "lista neagră a şefilor", nu aveţi absolut nici o garanţie că nu se va întâmpla asta (o spun din experienţă proprie; cine are incredibilul tupeu de a-şi apăra un drept pe care legea i-l dă este privit cu mari rezerve de şefi şi uneori chiar de colegi).

ªtiu că sună cam cinic ceea ce v-am scris, însă aceasta este realitatea. Decizia opţiunii între a fi "îndrăzneţ" apărându-vă un drept legitim şi a fi "realist" şi răbdător vă aparţine în totalitate.
Asta e tara noastra, astia suntem noi.
Sunt si eu de aceeasi parere. Si in plus vreau sa adaug, tot din experienta, ca articolul referitor la confidentialitatea reclamatiei nu se aplica. Nimeni nu poate proba ca un angajat ITM a "rasuflat" informatia cu privire la autorul reclamaiei. Asa ca, din experienta vorbind, aceasta informatie nu va ramane confidentiala.
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2007
Adrian Copil, Consilier juridic
si mai ales faptul ca seful meu stie de problema aceasta,asa ca un control care sa vizeze acest subiect il va duce direct la...mine.
eu cand am intrebat de ce in contract sunt trecute doar 40 de ore saptamnanal, pe cand se lucreaza 50 mi s-a raspuns pe un ton ironic:

- Asa si...?
Ce aveti de ascuns? de ce va temeti? spuneti un neadevar? aveti" bube-n cap" si vi le acopera sefu?
Cred ca avem o mentalitate proasta.Exista un soi de lasitate in fiecare.Faceti mai intai o notificare la sefii dvs si cereti sa vi se plateasca orele suplimentare prestate.Sau sa vi le compenseze cu timp liber.Mentionati in notificarea respectiva ca in cazul in care nu vi se rezolva favorabil cerea veti apela la toate caile legale.Ce aveti de pierdut?

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare adle adle Buna ziua, Angajatorul te poate obliga la ore suplimentare? La compania in care lucrez ai dreptul sa ai un numar de 16 ore pe plus sau 16 pe minus ... (vezi toată discuția)
Evidentierea pontajului de tip 12/24. alexandru777 alexandru777 Buna seara, Va rog respectuos sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele particularitati de completare a pontajului pentru 12 cu 24, program de lucru intre ... (vezi toată discuția)
Refuzul semnarii actului aditional mari-ana mari-ana Ce se poate intampla daca angajatii refuza, in grup, semnarea actelor aditionale de modificare ilegala a programului de munca; ce se intampla daca refuza ... (vezi toată discuția)