dinu constantin a scris:
multumesc mult
lucrurile stau cam asa
este posibil ca eu sa nu fii stiut de aceasta marja. dar ea in contract ea nu exista.
Fac credit in auto 2008 cu dobinda variabila (pe un anumit procentaj ) dar in paragraful respectiv nu spune la ce este variabila, ci ca doar ea se poate mari sau micsora.
apare uog 50/2010 ma trezesc cu robor si marja care impreuna au majorat valoarea ratei pe care o plateam de obicei cu o suma, nu sunt de acord cu asta mai ales ca veniturile salariale de orunde ar fi ele sau micsorat.
Asta nu e bine. Scopul OUG 50/2010 este sa transparentizeze contractele de credit, nu sa le scumpeasca sau sa le ieftineasca. Prin urmare, dupa parerea mea, valoarea ratei n-ar trebui sa se modifice, iar dumneavoastra ar trebui sa negociati cu banca stabilirea unei marje (conform OUG) astfel incat sa se pastreze valoarea ratei.
Imi pun si urmatoarea intrebare, conform oug 50 marja ramine fixa iar robor este variabil, dar daca se intoarce indicele robor ca in 2008, ( in 2008 era peste 10%) eu ce naiba fac, cum o sa le mai platesc eu astora creditul.
Raspunsul e simplu: va refinantati creditul la alta banca, cu o marja mai mica, sau cu un credit cu dobanda fixa, refinantare care este facilitata tot de OUG 50, prin desfiintarea majoritatii comisioanelor. Dar intrebarea este gresit pusa! In lipsa OUG 50, daca s-ar duce robor iar la peste 10%, cu contractul dvs actual, banca v-ar mari oricum dobanda, iar dumneavoastra n-ati avea siguranta ca marirea dobanzii creditului dvs include doar scumpirea generala a banilor (robor) sau contine si o crestere a lacomiei bancii (marja).
In ceea ce priveste problema fundamentala "ce ma fac daca se scumpesc banii (robor)", aici lucrurile sunt discutabile: daca vreti sa nu va asumati acest risc, luati un credit cu dobanda fixa. Aparent e mai scump decat unul cu dobanda variabila, pentru ca riscul e preluat de banca. Daca riscul se materializeaza (robor creste), atunci dobanda dvs ramane nemodificata iar marja bancii scade cat e necesar, putand deveni chiar negativa. Daca nu se materializeaza (robor ramane pe loc sau scade), atunci marja bancii creste. In acel moment, puteti cauta oferte de refinantare, dar pentru refinantarea creditului cu dobanda fixa veti plati comisionul de rambursare anticipata.
Lor le este usor sa puna pe hirtie lucruri pe care noi nu suntem familiarizati cu termenii lor dar eu stiu cind in contract apar lucruri si termeni noi trebuie sa ma documentez serios ca alfel o dau in bara si va spun am vazut o gramada de lucruri pe care banca in nesatul ei incalca legea doar ca sa aiba profit
multumesc mult pentru dialog
Corect si sanatos. Fiecare om trebuie sa aiba responsabilitatea banilor sai, iar asta include si documentarea serioasa in probleme financiare.