avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare?

doresc si eu sa stiu daca ma pot inscrie la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare?
sunt nascuta pe 01.05.1955
am urmatoarele stagii de cotizare:
1. stagiu de cotizare grupa II - 18 ani si 9 luni
2. stagiu de cotizare conditii normale - 3 ani si 8 luni
3. stagiu asimilat - 16 ani si 1 luna
4. stagiu aferent grupelor I si II - 4 ani si 6 luni
Am un total de cotizare de : 43 de ani

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:10, 23 Iulie 2010
Ati primit decizie de respingere de la casa de pensii? :)

Ca date generale, o doamna nascuta in 1955 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 60 de ani; stagiul complet de cotizare este de 30 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Varsta standard de pensionare se reduce cu 4 ani daca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani (fara stagiile asimilate!).

Reveniti, va rog, si precizati ce reprezinta cei 16 ani si 1 luna stagiu asimilat. Nu va pot da un raspuns pana nu stiu despre ce este vorba.
nu am primit decizie, intai am dorit sa ma consul cu dumneavoastra si dupa aceea sa apelez la casa de pensii

cei 16 ani si 1 luna stagiu asimilat reprezinta perioada in care am fost pensionata pe caz de boala
am inteles ca in momentul in care ies la pensie pentru limita de varsta se va lua in cosiderare si aceasta perioada

multumesc
:) Aveti o decizie dar nu de respingere, acum am inteles. Rubrica de mai jos nu apare decat intr-o decizie de pensie:
stagiu aferent grupelor I si II - 4 ani si 6 luni

Iar dvs. ati beneficiat sau inca mai beneficiati de pensie de invaliditate, deci aveti si o decizie emisa in acest sens.

Perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare si va fi avuta in vedere la stabilirea stagiului numai in vederea acordarii pensiei pentru limita de varsta.

Prin urmare, veti putea beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand veti implini 60 de ani. Varsta standard de pensionare nu va putea fi redusa intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani.
Vedeti dumneavoatra asta e problema, dumneavoastra imi spune=ti un lucru iar alta persoana imi spune alt lucru

imi spuneti ca perioada asimilata se ia in considerare la pensia pentru limita de varsta, asta ar insemna un stagiu de cotizare de 43 de ani, si totusi imi spuneti ca nu pot beneficia de reducerea varstei standard de pensionare

din pacate conform noilor norme politice si pentru ca sunt ''prea sanatoasa'' nu mai beneficiez de pensie de invaliditate

multumesc
M-am interesat si, desi eu nu sunt lamurita, inteleg ca varsta standard se reduce. Problema este ca pentru 18 ani lucrati in grupa II de munca varsta standard se reduce cu 4 ani, dar dvs. veti implini 56 de ani in 2011, an in care nu va mai fi in vigoare Legea nr. 19/2000.

Alte discuții în legătură

Varsta pensionare AdrianaStefaniaDragomir AdrianaStefaniaDragomir Buna ziua, Sunt nascuta pe 09. 07.1957, actualmente pensionata gradul II cu pensie revizuibila incepand cu 05. 03. 2010. Pe decizia de pensionare de boala, ... (vezi toată discuția)
Data pensionare limita de varsta seneca399 seneca399 Sunt nascut in mai 1961,am 31 ani vechime in munca din care 9 ani in grupa a II-a.de munca Incepand cu 1 martie 2013 sunt pensionar invaliditate gr.III. La ce ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta, reducerea varstei standard de pensionare ContSters241671 ContSters241671 sant nascuta in august 1959si din iulie2007sant pensionata de invaliditate gradul 2 Pe decizia de pensie apar urmatoarele date de cotizare.Stagiul de cotizare ... (vezi toată discuția)