avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pedeapsa pentru lovire si atac
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pedeapsa pentru lovire si atac

Buna ziua. Mama mea a fost atacata si lovita de o anumita persoana cu o seara in urma. a fost lovita in cap si in coapsa. atacatorul venise la ea sa ii ceara bani pentru o lucrare pe care o facuse in casa in urma cu doi ani dar care fusese de mult timp achitata. a urmarit scara blocului meu timp de 2 zile, din cate am inteles, si cand a vazut-o pe mama a atacat-o. am sesizat politia, am intocmit certificat medico-legal si mama mea a avut nevoie de cateva zile de internare. Va rog frumos sa imi spuneti unde s-ar putea incadra aceasta infractiune si ce pedeapsa ar putea primi atacatorul. azi vreau sa ma duc sa consult un avocat, dar as dori sa aflu si parerea dumneavoastra. sunt intr-o situatie disperata. imi cer scuze daca pun o intrebare la care ati mai raspuns, dar nu am avut timp sa citesc anterioarele post-uri.
Cel mai recent răspuns: acmilantir , utilizator 00:57, 22 Iulie 2010
Infractiunea este cea de loviri sau alte violente (art.180 C.pen.) ori cea de vatamare corporala (art.181 C.pen.), in functie de numarul de zile de ingrijiri medicale a avut nevoie mama d-voastra. Numarul acestor zile este stabilit de medicul legist, care le trece in certificatul medico-legal. Din ce ne povestiti d-voastra este vorba doar de cateva zile ceea ce face ca fapta sa se incadreze la infractiunea de loviri sau alte violente art.180 alin.(3), cu limitele de pedeapsa cuprinse intre 3 luni si 2 ani sau amenda. Totusi, faptuitorul a savarsit fapta in prezenta mai multor circumstante agravante (motive josnice, pe timp de noapte, cu premeditare, impotriva unei femei in varsta, etc.) pe care instanta le va lua in seama fara indoiala.
Atentie! In cazul infractiunii de loviri sau alte violente, actiunea penala se pune in miscare doar la plangerea prealabila a persoanei vatamate - ceea ce inseamna ca daca doriti ca persoana vinovata sa raspunda penal pentru fapta sa, trebuie ca mama d-voastra sa depuna o plangere penala impotriva acestuia, la politie sau la parchet (de preferinta la parchet), nu mai tarziu de 60 de zile din momentul in care a cunoscut cine este persoana faptuitorului. De-asemenea, pentru aceasta infractiune, impacarea partilor inlatura raspunderea penala, situatie in care mama d-voastra va dispune daca doreste sau nu sa il ierte pe faptuitor (in cazul in care alegeti sa va impacati, faceti-l sa plateasca scump fapta comisa). Este foarte important si ce probe puteti sa aduceti sa va sustina plangerea, puteti sa aduceti martori care sa confirme cele intamplate, iar daca nu exista nimeni care sa fi asistat la cele intamplate, sa aduceti macar pe cineva care poate sa confirme amenintarile precedente atacului, in care el cerea suma de bani.
Este laudabila initiativa d-voastra de a cauta sa va asiste un avocat, sunt convins ca va poate ajuta enorm. Daca ajungeti la o intelegere pentru retragerea plangerii prealabile sa cereti sa va plateasca si cheltuielile si onorariul avocatului pe langa daunele pe care le considerati multumitoare.
Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
Cristian Cosma, Consilier juridic
va multumesc frumos pentru sfat. daca mai este ceva ce doriti sa imi transmiteti, nu ezitati pentru ca va fi un ajutor foarte mare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agresiune in public - ce se poate face in acest caz? Sandra09 Sandra09 Stie cineva daca la o agresiune fizica, in public unde au fost martori peste 50 de persoane se poate da in judecata persoana respectiva si petentul sa aiba ... (vezi toată discuția)
Ameninþare ºi lovire.pot solicita despãgubiri? iosif1991 iosif1991 Buna seara, -o persoana a amenintat pe mama mea, a lovito si injurat. Daca il dau pe mana politiei pot sa cer daune de la el. Va multumesc (vezi toată discuția)
Mi-am batut prietena shi ea s-a dus la politzie ... help ! yooohooo yooohooo Am batut-o ... shi`a luat certificat medico-legal de 9 zile shi a stat in spital 3-4 zile ... am primit o citatzie sa ma prezint la politzie ... scrie nr de ... (vezi toată discuția)