daca o societate de recuperare creante a preluat o serie de creante poate introduce somatie de plata impotriva debitorilor pentru recuperarea creantelor?
a se tine cont de faptul ca inscrisul(contractul) care reprezinta temeiul somatiei a fost incheiat intre societatea de la care au fost preluate creantele si debitori.
Eu disting 2 situatii:
1. Societatea de recuperare are mandat din partea creditorului;
2. Societatea de recuperare a cesionat (cumparat) creantele de la creditorul initial.
In ambele situatii poate introduce o cerere de emitere a unei somatii de plata. Numai ca in prima situatie actioneaza in numele creditorului, iar aici intervine o problema delicata si de aceea trebuie verificat in dosarul cauzei. Reprezentarea in instanta reprezinta ceea ce CAEN pevede la art. 7411 ca activitati juridice, iar activitatile juridice nu pot fi prestate de societati comerciale, ci numai de anumite persoane (avocati, notari, executori judecatoresti etc) si in mod sigur nu o au trecuta ca obiect de activitate, deci nu pot reprezenta in instanta. Asadar, daca este aceasta situatie, cel care a semnat cererea, mai exact societatea de recuperare nu are calitate si se poate solicita respingerea cererii pe cale de exceptie, invocand exceptia lipsei calitatii de reprezentant.
In rest nu prea sunt impedimente.
Daca mai sunt alte aspecte pe care doriti sa vi le lamuresc, va rog solicitati punctual sau contactati-ma telefonic.
societatea de recuperare a cumparat creantele. problema este daca poate introduce actiune pe calea somatiei de plata impotriva debitorilor atat timp cat nu este parte in contractul initial iar pt introducerea somatiei de plata e nevoie de existenta unui contract sau alt inscris semnat de parti sau asumat in alt mod.
Prin cesiune, cesionarul se substituie cedentului in toate drepturile si obligatiile, inclusiv in drepul de a actiona in justitie. Mai simplu privita problema, este ca si cum ar actiona creditorul initial.
Deci nu este nici un impediment.
asta este si parerea mea dar o instanta de judecata a respins o somatie de plata in aceasta situatie, pe motiv ca nu sunt indeplinite conditiile referotiare la semnarea contractului de parti. multumesc oricum.
Poate nu a fost facuta cum trebuie dovada cesiunii. Ar fi fost util daca ar fi fost inscrisa cesiunea in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare si s-ar fi prezentat contractul de cesiune in copie certificata, precum si contractul initial (cel intre cedent si debitorul cedat) cu mentiunea in cererea de emitere a ordonantei ca nu este necesar acordul debitorului cedat (daca asta e situatia).
Cu placere.
PS: Din pacate daca esti creditor si ti s-a respins cererea pe somatie, nu mai ai de facut altceva decat sa mergi pe dreptul comun cu o actiune in pretentii, care se timbreaza la valoare.