avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare c.i.m. cu art 56 lit g sau i ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare c.i.m. cu art 56 lit g sau i ?

speta este urmatoarea :
agent de vanzari care a plecat cu banii incasati de la clienti si nu a mai predat sumele in caserie, s-a facut plangere, s-a format dosar penal , a inceput urmarirea penala,
cei de la HR au desfacut contractul de munca cu art 56 lit i
e corect?
ca la aceasta litera spune :ca urmare a interzicerii exercitării unei profesii sau a unei funcţii, ca măsură de siguranţă ori pedeapsă complementară, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus interdicţia;

Atunci cand salariatul a fost condamnat printr-o hotărâre definitivă la pedeapsa complementară sau a fost luată măsura de siguranță (prima fiind o măsură permamentă, a doua fiind o măsură temporară) a interzicerii exercitării unei profesii sau a unei funcţii, contractul individual de muncă încetează de drept de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Se aplică doar dacă funcția sau profesia deținută de cel condamnat este interzisă prin hotărâre judecătoreasca. Daca unui salariat îi este interzisă exercitarea unei alte funcții decât cea deținută de el, atunci nu încetează de drept contractul de muncă.

Desfacerea contractului de muncă în ambele situații atât interdicția permanentă cât și interdicția temporară de exercitare a profesiei este obligatorie pentru angajator.#-o

de aici eu deduc ca nu putem desface contractul decat daca e o hot defin itiva in sensul arata mai sus,

una peste alta, eu in ce baza ii desfac contractul?
multumesc anticipat,.
Cel mai recent răspuns: ContSters159316 , utilizator 17:14, 21 Iulie 2010
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;

Desigur cu respectarea conditiilor privind comisia de disciplina.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
Cosmin-Traian Maglas, Consilier juridic
Pai ar trebui sa incepi cu o convocare la o cercetare disciplinara in baza referatului intocmit de seful direct al acelui agent de vanzari (exista un astfel de referat? - daca nu sa-l faca !!!)
Il convoci la cercetare - atentie la ce aveti in regulamentul intern sau contractul colectiv cu privire la perioada minima intre data primirii convocarii si data la care trebuie sa se prezinte).
Comisia de disciplina este constituita?
La data stabilita pentru convocare se face procesul verbal.
Dupa cercetare emiti decizia de concediere.

Apoi introduci si actiunea in raspundere patrimoniala.

Toate actele astea o sa ti le ceara si instanta asa ca ar fi bine sa le ai din timp pregatite.
oke, dar Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

deci e 52 sau 61?
:((
Pai voi vreti sa suspendati sau sa desfaceti contractul de munca.
Dupa cum se poate vedea din formularea lui 52, Angajatorul poate suspenda CIM.

Banuiesc ca vreti sa va recuperati banii.
Eu as zice 61 cu tot tacamul aferent (referat, convocare .........).
da pe 61 as merge si eu .
multumesc frumos.=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In caz de amanare aplicarii pedepsei primita de 1 an te poti ... TTDx TTDx In caz de amanare aplicarii pedepsei primita de 1 an te poti trezi ca ti se desface contractul de munca de catre angajator? (vezi toată discuția)
Suspendare drept de munca udau_1966 udau_1966 o persoana suspendata de la locul de munca ,se poate angaja intr-un nou loc de munca? daca da,cum se face? persoana in cauza are studii superioare. cu mii ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim brezan brezan Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce inseamna desfacerea CIM cf. Art.56 lit. i din Legea 53/2003? Pe internet am gasit variante diferite: 1. ca urmare a ... (vezi toată discuția)