avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... P R O V O C A R E pentru un avocat foarte bun !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

P R O V O C A R E pentru un avocat foarte bun !

Va expun o stare de fapt pentru care avocatii din orasul in care locuiesc nu au decit o solutie legala.
Suntem 3 frati buni cu acelasi tata aceiasi mama, numai ca certificatele noastre de nastere spun altceva, adica prenumele tatalui este diferit la fiecare in parte.
fratele cel mare este fiul lui Alecu
fratele cel mijlociu fiul lui Alexandru
eu fiica cea mica a lui Alexe
Am mers la Primarie (parintii sunt decedati) si stupoare , la registrul unde sunt inregistrate nasterile tatal figureaza cu prenumele Alecsie , in certificatul lui de nastere (duplicat) eliberat prin 1957 figureaza Alexe , in certificatul de casatorie Alexie , in cel de deces Alexe, la registrul agricol Alecu.
Am introdus o actiune in instanta prin care am cerut sa se constate ca Birhoata (numele) Alecu , Birhoata Alexandru si Birhoata Alexe (asa cum figureaza in cerificatele noastre de nastere ) nascut la da#-ota de 22.04.1913 in aceiasi localitate este una si aceiasi persoana.
Solutia - trimis dosarul la primarie , care primarie spune ca singura cale legala este aceia de a rectifica toate actele si anume :certificat de nastere ,casatorie,deces al tatalui si apoi certificatele noastre de nastere care ar atrage in consecinta modificarea tuturor celorlalte acte (C.I., DIPLOME,PERMISE etc.)
Va multumesc pentru rabdare daca cititi, si astept un posibil raspuns.
#-o
Cel mai recent răspuns: dum_ioana , utilizator 13:17, 17 August 2007
Mi se pare corecta solutia primariei. Trebuie rectificate toate actele.
Consider ca sunt 2 moduri in care se poate rezolva problema.
1. Puteti proceda la indreptarea erorilor pe cale administrativa pentru fiecare document in parte, urmand procedura legala pentru fiecare.
2. Promovati o actiune in constatare in instanta prin care sa solicitati
-constatarea faptului ca tatal dvs. cu toate numele sub care apare este aceeasi persoana cunoscuta sub numele (numele sub care era cunoscut de majoritatea oamenilor), precum si
- sa dispuna instanta indreptarea erorilor materiale in toate inscrisurile pivind pe tatal dvs. (aici le veti detalia pe toate).

Eu cred ca prima solutie este cea mai corecta, desi cea mai lunga si mai solicitanta. Solutia a doua fiind mai simpla, insa prezinta riscuri mai mari in sensul respingerii unei astfel de actiuni.
binenteles ca trebuiesc modificate toate actele de stare civilaatat ale tatalui,cat si ale copiilor. si eu am in familie o situatie asemanatoare. numele tatalui bunicului meu a fost trecut in certificatele de nastere ale celor 5 fii diferit,la 3 dintre ei fara nici o legatura cu numele lui de familie. si mai mult, era diferenta si intre numele strabunicului meu din cerificatul de casatorie si numele sotiei din diferite acte. asa se faceau atunci inscrierile. si pana la urma bunicul meu a ramas cu numele gresitsi acum purtam toata familia un alt nume, care nu are legatura de fapt cu familia noastra. dar nu am avut probleme pana acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenumele tatalui trecut gresit in certificatul de nastere bloc3c bloc3c Va rog sa ma indrumati pentru urmatoarea problema: -5 frati nascuti intre 1947-1958. -primii doi frati au trecut in certificatul de nastere prenumele ... (vezi toată discuția)
Inscrierea nounascutului fara prezenta tatalui imo imo Buna! Am si eu o intrebare. Sint insarcinata si sintem in divort cu tatal copilului. In timpul nasterii inca voi fi casatorita,de aceea copilul dupa lege o sa ... (vezi toată discuția)
Schimbarea prenumelui mamei decedate de catre fiu miodana miodana Buna ziua, Vreau sa intreb cum se procedeaza in cazul in care prenumele mamei este gresit trecut in certificatul de nastere al fiului.Concret este vorba ... (vezi toată discuția)