Vreau sa depun o plangere penala pentru privare de libertate. Fapta s-a intamplat recent deja am facut plangere la politie dar nu am vazut nici un rezultat. Am destule dovezi, intrebarea mea este unde si cum pot face o plangere pentru a se lua masuri in conformitate ? La parchetul de pe langa judecatorie, sau de pe langa tribunal ?
Si ce fel de plangere? Sa scrie pe ea plangere penala sau plangere prealabila pentru punerea in miscare a actiunii penale. Am gasit niste modele pe internet dar nici una nu e pentru fapta care o reclam eu si vroiam sa fiu sigura. Va rog sa imi spuneti exact cum e cel mai bine sa procedez. Va multumesc anticipat!
In functie de incadrarea de la art 189 cod penal se stabileste competenta . Ptr alin 1 si 2 , competent este parchetul de pe langa judecatorie , iar ptr alin 3,4 si 5 , competent este parchetul de pe langa tribunal .
Deja ati facut plangere , deci , nu este cazul sa mai faceti alta .
Faptul ca inca nu ati vazut rezultate , nu inseamna ca nu se cerceteaza .
Doar ca ganditi-va ca organele judiciare au de deservit si alte persoane si alte cauze , nu doar cazul dvs . Totul se planifica .
Oricum veti fi citata ptr a lamuri aspecte si vi se va aduce la cunostinta rezultatul .
Plangerea penala este una si plangerea prealabila este altceva .
Depinde de incadrarea faptei, ca sa precizam competenta.
Pentru lipsirea de libertate in mod ilegal, in functie de incadrarea juridica (forma simpla sau agravanta) se depune la politia sau/si( pentru mai multa siguranta) Parchetul competent de pe langa Judecatorie sau Tribunal, Este plangere penala, explicati in fapt ce s-a intamplat, pe baza de probe si intemeiati in drept daca se poate. Dati numar de inregistrare sau o depuneti scrisoare cu confirmare de primire.
Pai si de unde stiu cine este competent ? Judecatoria sau tribunalul ?
Si ce fel de plangere trebuie sa fac Prealabila sau penala ? Vreau ca parchetul sa grabeasca pana nu e prea tarziu si sa stranga dovezile...
Repet , ati afirmat ca ati facut deja plangerea la politie . Ati facut plangere PENALA .
Acestia , in functie de elementele constitutive ce reies din plangerea dvs , vor sesiza parchetul competent .
Nu are rost sa mai faceti dvs inca o plangere ptr aceeasi fapta la parchet , intrucat dosarul se inregistreaza la parchet cu nr unic .
Nu cred ca are relevanta cine este competent .
Procurorul de caz competent oricum va delega organele judiciare ale politiei ptr efectuarea cercetarilor legale .
Ca o parere personala pe care o sa o repet , nu sunteti singura care face plangeri iar volumul dosarelor , depaseste cu mult resursele umane ale unitatilor competente din pacate , drept ptr care nu trebuie sa va mire ca dureaza putin mai mult . Dvs veti fi citata doar cand va fi nevoie de prezenta dvs .
As avea si eu 2 intrebari! Chemarea in judecata pentru hartuire sexuala se face la Tribunal sau Judecatorie? Dar pentru violarea corespondentei electronice? Va multumesc!