avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu maternitate din 2 venituri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu maternitate din 2 venituri

Buna ziua,
Sotia este cadru didactic cu norma intreaga la o universitate si lucreaza la plata cu ora la un liceu. A platit contributii din ambele parti si acum, dupa ce a nascut nu i se considera la calcul venitul pe care il obtinea de la liceu. Am citit diverse pareri pe forum-uri dar nu am gasit date concrete de care sa ma agat. Fisa de concediu medical a depus-o la facultate. Pentru liceu ar trebui sa solicite alta de la medicul de familie?
Daca aveti un sfat, cu siguranta ne-ar fi de folos.
Multumim anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:00, 5 August 2010
Este evident ca nu puteti primi decit o singura indemnizatie privind concediul de maternitate raport la locul de munca unde aveti functuia de baza, respectiv la facultate
top dan a scris:

Este evident ca nu puteti primi decit o singura indemnizatie privind concediul de maternitate raport la locul de munca unde aveti functuia de baza, respectiv la facultate

art 33 OUG158 zice altceva

nu asta e motivul pentru care vei primi doar o indemnizatie (am avut aceeasi problema si dupa 3 luni am fost lamurit)

nu primesti indemnizatie de la plata cu ora deoarece nu exista CIM. retinerile sotiei tale sunt cass. Prin plata CASS beneficiezi de asistenta medicala.Ca sa primesti indemnizatii esti conditionata de plata catre fondul FUNAS(sau asa ceva)
Chiar daca liceul a plati FUNNAS tot nu vei primi deoarece nu exista CIM.Conform celor de la CAS ar fi o mica sansa daca convingi liceul sa faca cerere.INSA si aici e o problema: raportarea pentru plata sotiei tale se face in ore.Raportarea catre CAS se face in zile lucrate .Cum se raporteaza orele lucrate la numarul de zile?
Eu inca mai astept un raspuns de la CAS dupa ce fac verificarile daca imi vor da sau nu si o sa tenunt ce au hotarat.
intre timp am vorbit la casa de asigurari unde in prima faza au spus ca se plateste si de la liceu, apoi dupa cu o convorbire cu contabila de la liceu au spus ca nu stiu cum se procedeaza.
Am fost si la biroul de audit de pe langa inspectoratul scolar care a spus ca trebuie platit concediul medical luandu-se in consideratie ambele venituri.

legislatia pe care am gasit-o ,si care cred ca e de partea nostra, o atasez mai jos:

Ordonanta de urgenta Nr. 158 din 17 noiembrie 2005

"ART 6 (2) Persoanele juridice sau fizice prevazute la art. 5 lit. a) au obligatia platii cotei de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85%, aplicata la fondul de salarii realizat, cu respectarea prevederilor legislatiei financiar-fiscale in materie.
Prin fond de salarii realizat, in sensul prezentei ordonante de urgenta, se intelege totalitatea sumelor utilizate de un angajator pentru plata drepturilor salariale sau de natura salariala."

ART. 25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
(2) Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se
calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

cel mai tare ma deranjeaza ca doamnele contabile nu dau nici un motiv pentru care nu se platest
top dan a scris:

sunt de acord sa se plateasca o singura indemnizatie dar calculata ca media a veniturilor pentru care s-a platit 0,85% (adica ambele salarii)
legea spune ceva de genul: in cazul in care o persoana este asigurata la mai multi angajatori, indemnizatia se calculeaza si se acorda separat de la fiecare angajator.OUG158.

3 luni m-am batut cu astia pt exact aceeasi problema. cauta tot pe avocatnet topicul indemnizatie maternitate plata cu ora.o sa vezi acolo cam toate legile care le-am invocat eu si care acuma cauti sa le scoti si tu la suprafata.Eu m-am linistit/convins ca nu trebuie primita deoarece nu exista CIM.plata catre funnas au facut-o ilegal.De chichita asta ma agat si eu acuma pentru solutionare favorabila mie insa mi-au spus ca mai degraba vor returna 0.85%
Ultima modificare: Marți, 27 Iulie 2010
guerila, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de concediu de risc maternal cumulata ca salariata si p.f.a. ambroziem ambroziem buna ziua. sotia mea care este insarcinata a avut venituri atat de natura salariala (ca angajata cu c.i.m.) cat si independente (ca p.f.a.). si pentru ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de maternitate jamesbond12 jamesbond12 Buna seara. Sotia mea urmeaza sa intre in concediul de maternitate saptamana viitoare. In ultimele 6 luni, pe langa salariu primit de la angajator, a ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si postnatal oanalarisa oanalarisa Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea informatie, incepand cu 3 mai urmeaza sa intru in concediu prenatal , si am lucrat in ultimele 6 luni sub contract de mandat ... (vezi toată discuția)