avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperarea salariului + banii de garantie + banii de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperarea salariului + banii de garantie + banii de concediu

buna ziua !
incepand cu data de 7.07.10 am inceput activitatea in cadrul altei firme. firma de la care am plecat prin demisie nu mai vrea sa-mi plateasca salariul cat si banii pe garantia oprita timp de 14 luni , cat si banii pe concediul de odihna( respectiv de la inceputul anului ). justifica retinerea acestor bani prin lipsa unor cantitati de marfa. precizez ca nu am primit nici o notificare scrisa referitor la aceste lipsuri. au fost spuse verbal prin telefon. Pana astazi nu am primit decizia de inchidere a contractului de munca, nici lichidarea. Cand am solicitat acest lucru mi sa sugerat sa ma duc la SUCEAVA de unde este firma , pentru clarificarea situatiei. precizez ca aceste lipsuri la marfa se datoreaza decalibrarii si reglarii defectuase a unor automate de cafea. au fost facute de mine cantariri ale anumitor doze si nu au fost luate in considerare de catre firma. Am de recuperat in jur de 2000 lei . Ce ma sfatuiti sa fac ? sunt din ploiesti si firma este din suceava...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:25, 17 Iulie 2020
Doar prin actiune in instanta iti vei recupera banii dar ai sanse. In plus, procesul este scutit de taxa de timbru. Ori ca erai gestionar numit ori ca aveai atributii de gestionar, stabilirea unor lipsuri de marfa nu se poate face decat urmare a desfasurarii unui inventar in conformitate cu prevederile O.M.F.P. nr. 1753/2004 adica cu comisie numita de catre societate iar tu trebuie sa fii convocat in scris sa te prezinti la inventar. Nu iti pot retine salariul sau parte din el pentru acoperirea unor lipsuri de marfa decat daca intai stabilesc lipsurile printr-un inventar si apoi se indreapta impotriva ta in instanta cu o actiune in raspundere patrimoniala in baza art. 270 C.M. Suma constituita ca si garantie sunt obligati sa v-o restituie (din nou precizez ca nu va pot face retineri fara stabilirea unor lipsuri sau prejudicii si in plus dvs. trebuie sa va dati acordul ca sa va retina suma constituita garantie, probabil in banca) si de asemenea, sa va plateasca zilele de concediu neefectuat.

Mergeti la ITM cu acest caz al dvs. si exista sansa sa va recuperati banii fara proces.
buna seara
nu stiu daca va mai aduce-ti aminte de doleanta mea; era vorba de acea firma de la suceava [editat] care nu mi-a returnat drepturile salariale pentru o luna + banii pe concediu +garantia oprita timp de 14 luni. am facut plangere la itm suceava si am primit un raspuns telefonic evaziv....ceva de genul ( o sa verificam si o sa primiti acasa un raport mai detaliat) Acel inspector mi-a spus ca nu are cum sa oblige aceasta firma sa-mi plateasca acei bani , si mi-a sugerat sa sun si sa incerc sa ne intelegem amiabil. Am sunat si juristul firmei tot o tine sa ma duc la suceava sa-mi faca lichidarea. Eu cand m-am angajat m-am angajat la ploiesti , nicidecum la Suceava. Am primit si o notificare prin care sunt convocat sa ma prezint la sediul firmei, respectiv la Suceava. EU NU AM CUM SA AJUNG PENTRU CA COSTURILE SUNT MULT PREA MARI. Daca mai va aduce-ti aminte eu am fost scos lipsa dupa ce am plecat din aceasta firma...la marfa si din acest motiv nu am mai primit banii cuveniti. Nu am primit in prealabil nici o notificare scrisa sau un act de poprire, respectiv un inventar facut cu reprezentantul firmei, nu s-au facut verificari metrologice la acele automate de bauturi calde...Eu mai am de asteptat 10 zile pana se implinesc cele 30 zile in care sunt obligati cei de ITM SUCEAVA sa-mi raspunda scris. Ce ma indrumati sa fac dupa aceea ? ca vad ca "[editat] " nu are de gand sa-mi dea cei 2000 lei ???? va multumesc pt. raspuns
ps : acum am primit de ITM SUCEAVA o adresa prin care imi explica ca in urma verficarilor facute de ei apar in centralizatorul de gestiune de la [editat] cu o lipsa la marfa in valoare de 2224.50 lei ! Drepturile mele banesti sunt de 2190 ( asa sunt detaliate in acest centralizator). De aici rezulta ca sunt tot eu scos lipsa 34.50 lei. Ce sa fac ca sa intru in posesia banilor ? 2190 lei ?
va multumesc
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
Alin Popescu, administrator
Ziua buna ,sunt din iasi.Am lucrat si eu 2 luni la teparii de la [editat] dupa prima luna am cerut demisia:trebuia sa pun benzina din banii mei,cota alocata nu ajungea,erau mereu erori in sistemul informatic cu lipsuri de numerar ,am gasit aparate deschise la locatie ,am intocmit proces verbal cu reprezentant de la suceava si nu lau luat in seama,am schimbat marfa din automate care avea excremente de soareci etc .si mi-au imputato la sfarsit.Am primit si eu notificarea respectiva in loc de drepturi salariale,cunosteam de la colegi ca se poate intampla asa ceva adica este de notorietate in randul angajatilor sau fostilor angajati ca nu se da ultimul salariu(.Am vb cu un coleg din Barlad care fusese scos lipsa la cafea ,dar surpriza :Nu a avut cafea in gestiune ..).La o verificare simpla a incasarilor si depunerilor de numerar am descoperit ca nu luasera in calcul 650 lei depuneri de numerar .Am facut o sesizare la ITM ,am solicitat toate documentele semnate la angajare,aviz metrologic pentru automate,recalcularea gestiunii.Astept raspuns.am sa fac si la ANSVA ,pentru ca ei nu cred ca produsele din automat au fost schimbate.Am vazut ca mai sunt persoane in aceasta situatie ,daca aveti timp si interes ar trebui sa intensificam actiunile .Toate bune .id .mess.armandskynet
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
Alin Popescu, administrator
Am primit raspuns de la ITM Suceava,pozitiv ,au verificat in limita lor de competenta sesizarea mea si au obligat cu termen 15 mai sa achite salariul cu mentiunea ca eu sa ma prezint la sediu.Aici este problema pentru ca cei de la SC (am obsevat ca a fost editat numele firmei in cauza) conform raspunsului ITM au avut nerusinarea sa spuna ca nu am predat inventarul in situatia in care am predat pe baza de proces verbal catre noul angajat supravegheat de reprezentantul S. I ..trimis de D D toate instrumentele primite la angajare inclusiv automatele de cafea si autoturismul.Firma asta nu este normalaIa.Inventarul a fost preluat la Iasi si in consecinta predat la Iasi. Se agata de orice pentru a sicana fostii angajati.

In concluzie daca mai sunt persoane cu probleme asemanatoare sa transmita postal o sesizare catre ITM Suceava ,sper sa nu gresesc dar consider ca raspunsul pe care mi l-au furnizat la sesizarea mea a fost profesionist .
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2011
Ieseanul, utilizator
salutare!aceiasi problema cu cei de la [Editat] o am si eu,am lucrat pina de curand la ei,6-7 luni,am fost dat afara fara nici o explicatie.am fost scos lipsa cu 296 milioane,din care 2 aparate de cafea pe care mi le-au imputat mie chiar daca acele aparate erau pe locatii.unul a fost luat si dus in depozit iar celalalt e pe locatie si acu.am primit nenumarate amenintari,am fost chemat la politie,am fost la suceava,nimic.un anume consilier juridic al firmei,cei care au lucrat il stiu probabil pe ,,[Editat] de la Falticeni" mi-a cerut anumite sume de bani pentru a cadea la pace cu ei.ce pace dom"le atat timp cat imi sunt aduse niste acuzatii neprobate si false.am facut sesizare la ITM Suceava si am primit raspuns ca s-a facut o ancheta si i-au somat pe cei de la [Editat] sa imi dea drepturile salariale care depasesc 2500 lei plus garantia si carte de munca pe care refuza vehement sa mi-o restituie iar daca nu imi restituie banii si cartea de munca pina pe data de 30 luna aceasta vor fi sanctionati conform art.21 din legea 108/1999 cea ce inseamna amenda de la 3000 la 10000 lei.pina azi nici un raspuns,dar daca pina pe 30 nu primesc banii si cartea de munca sesizez Itm-ul iar ca asa mi-au cerut si ma adresez instantei.acesti oameni de la [Editat] dupa toate,,bubele"' pe care le au mai fac si aceste magarii de parca ar fi mai presus de lege.si sunt singur ca mai exista zeci de asemenea cazuri in tara.

[Mesaj editat - pct. 2.11 din regulament]
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Recuperare drepturi salariale, concediu,garantie in situatia existentei unei notificari in care esti acuzat de frauda doinacta doinacta Buna seara, Incerc pe scurt sa va relatez situatia in care este fiul meu si sa va rog sa ma ajutati cu un sfat.S-a angajat la o firma care detine automate de ... (vezi toată discuția)
Pot fi obligat sa semnez inventarul? crisa_elycutza crisa_elycutza a iesit o lipsa de aprox 3 miliarde care s-a acoperit din garantii,in martie 2010 s-a mai facut un inventar care a iesit \"bine\".la angajare am semnat acte pe ... (vezi toată discuția)
Gestiune/garantie directori magazine Mihaltan Andrei Mihaltan Andrei Buna ziua, As avea o intrebare legata de gestiunea si garantia pt un director de magazin. Ce se poate intampla in cazul in care unui director de magazion i ... (vezi toată discuția)