avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Garantul fidejusor si insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Garantul fidejusor si insolventa

Poate sa ma ajute cineva in urmatoarea problema: am contractat o linie de credit la o banca pentru firma la care sunt administrator si am garantat imprumutul print-un contract de fidejusiune. Intre timp firma intra in insolventa si banca isi declara scadent creditul.
Banca executa contractul de fidejusiune si se inscrie si la masa credala.
Banca cere in cadrul executarii silite si dobanzile si penalitatile de dupa data intrarii firmei in insolventa. Este legal?
Cel mai recent răspuns: florindbro , utilizator 14:13, 27 Iulie 2010
Banca cere in cadrul executarii silite si dobanzile si penalitatile de dupa data intrarii firmei in insolventa. Este legal?

Daca respectivul credit este garantat - raspunsul este da
Cautiunea ce intrece datoria sau care este contractata in conditii mai oneroase este valabila numai in masura obligatiei principale.

Nu inteleg exact expresia de mai sus?
Ma puteti ajuta?

Dar principiul de mai jos cum se aplica?
Beneficiul de discutiune, in baza caruia creditorul poate fi obligat sa urmareasca, mai intai, bunurile debitorului si numai daca nu va fi indestulat, il va putea urmari pe fidejusor.
Ultima modificare: Luni, 26 Iulie 2010
florindbro, utilizator
Recitind intrebarea (care nu e tocmai bine formulata) reformulez raspunsul ...
Pentru linia de credit acordata societatii, banca poate sa se inscrie la masa credala cu creditul + dobanzile si penalitatile scadente la data deschiderii procedurii. In cazul in care nu reuseste recuperarea creantelor in procedura se va indrepta asupra fidejusorului care inteleg ca sunteti dvs persoana fizica
Sa inteleg ca garantul fidejusor, persoana fizica, nu poate raspunde pentru mai mult decat raspunde debitorul, persoana juridica?
Fidejusorul nu raspunde pentru mai mult decat debitorul principal.
Referitor la beneficiul invocat de dvs., este posibil sa aveti inserata in contract o clauza care prevede ca fidejusorul renunta la beneficiul de discutiune si diviziune (majoritatea contractelor de fidejusiune incheiate cu institutii bancare pe care le-am vazut eu au o astfel de clauza).

Alte discuții în legătură

Urmarire avalist CORINA CONSTANTIN CORINA CONSTANTIN Buna ziua!Am calitatea de fidejusor intr-un contract de imprumut contractat de un SRL.In contractul de credit, la cap. Garantii, apar eu cu o garantie ... (vezi toată discuția)
Fidejusiune CORINA CONSTANTIN CORINA CONSTANTIN Daca in contractul de fidejusiune, sub semnatura privata a fost inserata suma de 5.000 Lei, fiind o fidejusiune determinata si pe langa aceasta suma si alte ... (vezi toată discuția)
Executare silita acirolf acirolf Am detinut calitatea de asociat si administrator impreuna cu alte 4 persoane intr-o firma care a intrat in insolventa si ulterior in faliment(2010).Firma a ... (vezi toată discuția)