avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită fidejusiune
Discuție deschisă în Executare silită

fidejusiune

Daca in contractul de fidejusiune, sub semnatura privata a fost inserata suma de 5.000 Lei, fiind o fidejusiune determinata si pe langa aceasta suma si alte cheltuieli:dobanzi, etc., e valabila aceasta clauza?o pot ataca eu, in calitate de fidejusor, in vreun fel?
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 16:16, 19 Septembrie 2009
Art.1652 C.civ.:"Cel ce garanteaza o obligatie se leaga catre creditor de a indeplini insusi obligatia pe care debitorul nu o indeplineste."
Art.1654 C.civ.:"Fidejusiunea nu poate intrece datoria debitorului, nici nu poate fi facuta sub conditii mai oneroase.
Poate fi insa numai pentru o parte a datoriei si sub conditii mai putin grele".
Art.1656 C.civ.:"Fisejusiunea trebuie sa fie expresa si nu se poate intinde peste marginile in care s-a contractat".
multumesc mult, asta inseamna ca eu garantez doar cu cei 5.000 lei, corect, nu?
Buna ziua,

dvs. veti achita cel mult datoria debitorului pe care ati inteles sa il ajutati. Asadar, daca datoria initiala a debitorului principal era doar de 5000 lei atunci asta veti plati si dvs. Daca insa capitalul initial era insotit (expres ori rezultand din lege!!!) de dobanzi, penalitati..etc, sume despre care inteleg ca ati si vorbit in contractul de fidejusiune...atunci veti plati si acesti bani.

Avocat Boncu
Domnule Avocat Boncu,

In contractul de credit, la Garantii apar si trei bilete la ordin avalizate de reprez. soc., stiu ca am renuntat la diviziune si discutiune, da eu zic ca e un abuz sa ceara tot de la mine, mai ales ca in acelasi contract, scrie:". . .executarea garantiilor"., eu nu zic ca sa se faca intr-o anumita ordine si nici jumatate, jumatate, da ambele, deodata....pe de alta parte, daca in contractul de fidejusiune, scrie 5.000 lei, inseamna ca e determinata garantia, zic eu....daca ma vor obliga sa platesc tot, asta inseamna ca si in garantia personala nu trebuia o suma anume, cel mult val creditului:total 10.000 lei + dobanzi si atunci clar, puteam fi obligata la tot...multumesc
Buna ziua,

din pacate regulile sunt impotriva dvs.; creditorul, cata vreme s-a renuntat la beneficiul de discutiune poate proceda la urmarirea cui doreste : a debitorului sau a dvs. in calitate de fidejusor;

in ce priveste intinderea obligatiei dvs., trebuie sa retineti ca ea nu poate depasi obligatia pe care v-ati asumat-o prin contractul de fidejusiune.

Cu stima, Avocat Boncu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urmarire avalist CORINA CONSTANTIN CORINA CONSTANTIN Buna ziua!Am calitatea de fidejusor intr-un contract de imprumut contractat de un SRL.In contractul de credit, la cap. Garantii, apar eu cu o garantie ... (vezi toată discuția)
Fidejusiune ionescuecaterina ionescuecaterina un credit mobiliar poate avea si un contract de fidejusiune ? (vezi toată discuția)
Garantul fidejusor si insolventa florindbro florindbro Poate sa ma ajute cineva in urmatoarea problema: am contractat o linie de credit la o banca pentru firma la care sunt administrator si am garantat imprumutul ... (vezi toată discuția)