avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Incalc drepturile autorului daca ...?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Incalc drepturile autorului daca ...?

Am urmatoarele intrebari in legatura cu drepturile patrimoniale ale
autorului din legea 8/96:

1)Este legal sa imprumut o carta cuiva(incalc cumva dreptul patrimonial al
autorului) ? Dar daca fac schimb de carti sau alte materiale(protejate de
dreptul de autor) cu o alta persoana? Se poate creea un club in care membri acestuia fac schimb(imprumut) de diferite materiale protejate(carti, filme, muzica)?

2)Pot re-vinde(sau inchiriez) un joc altei persoane daca l am cumparat legal?

3) Daca fac o copie (pt uz personal) a unui material protejat care l am luat cu
imprumut(biblioteca, prieten etc.)este ok?

4) Am intrat de curand pe site ul celor de la AIMR(Asociatia Industriei
Muzicale din România). Acolo scria ca download de opere protejate nu este
ilegal(nu exista sanctiune) ci doar punerea lor la dispozitia publicului. Este
adevarat acest lucru?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dodel$ , utilizator 11:10, 30 Iulie 2010
1. puteti imprumuta o carte. nu cred ca trebuie sa picam in extreme.

2. nu puteti revinde sau inchiri un joc pe care l-ati cumparat legal. puteti face o copie ptr. uz personal, in masura in care se intampla ceva cu originalul.

3. nu nu este ok.

4.nu stiu.

sper sa intre cineva si sa ma corecteze , daca am dat informatii gresite !:sorry:
1. Da.
2. Nu. Exceptie daca sunteti reseller.
3. Nu.
4. In principiu da, se pedepseste punerea la dispozitie, nu detinerea, pentru ca nu e de datoria utilizatorului sa verifice licentele sursei.
BX a scris:

1. Da.
2. Nu. Exceptie daca sunteti reseller.
3. Nu.
4. In principiu da, se pedepseste punerea la dispozitie, nu detinerea, pentru ca nu e de datoria utilizatorului sa verifice licentele sursei.

Multumesc pentru cele scrise.

Mai am niste completari la intrebarile 1 si 2:

1) Sa presunem ca am un spatiu(depozit, garaj etc.) in care depozitam carti,muzica, filme ale membrilor clubului respectiv. Pot acestia sa le acceseze oricand doresc acestia in spatiul respectiv. Dar daca invitam si alte persoane pentru a se "bucura" de respectivele este ok?

2) daca are loc un schimb intre 2 obiecte protejate si nu un schimb care implica bani?

Multumesc anticipat pt raspunsurile dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea copyrightului danutza40 danutza40 Buna ziua,va solicit din nou ajutorul in legatura cu patania unei amice!Zilele trecute s-a pomenit la usa apartamentului cu un domn si o doamna, inspectori, ... (vezi toată discuția)
Dreptul de autor - descarcare muzica, filme etc ContSters220737 ContSters220737 Buna seara.Rog un raspuns,privind downloadul de muzica,filme de pe Net.Pot downloada muzica, filme de pe Net. pentru mine(acasa)fara a comercializa sau difuza ... (vezi toată discuția)
Torrent m1ha1g m1ha1g E legal să downloadezi torrente ? Singurul contact cu utilizatorul e: - cu softul de download: bitTorrent/uTorrent - cu siteul de torrente Niciunde nu ... (vezi toată discuția)