avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice achizitii publice - neprezentare semnare contract
Discuție deschisă în Achiziţii publice

achizitii publice - neprezentare semnare contract

buna ziua! as avea si eu o intrebare, astazi am de inceheiat 3 contracte de furnizare de produse cu ofertantul castigator. In comunicare de rezultat i-am invitat in data de 26.07 la ora 12 la semnarea contractului, dupa alte discutii "in scris" am ajuns la un acord comun sa vina azi 27.07 la ora 11 la semnare. La ora 10.52 primiesc o adresa prin care ofertantul imi comunica ca se va prezenta la semnarea contractului in cursul zilei de azi, dar nici la aceasta ora nu s-a prezentat. Cum rezolv aceasta problema?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 16:33, 28 Iulie 2010
Contractul se incheie in perioada de valabilitate a ofertelor, stabilita prin DA. In aceasta perioada nu aveti ce face, decat daca va comunica in scris ca renunta la semnarea contractului. Mai insistati.
Pentru incheierea contractelor legislatia stabilesta ca termen maxim perioada de valabilitate a ofertelor. Termenul de 6, respectiv 11 zile, este un temen care interzice incheierea contractelor mai devreme de aceste zile . In situatia in care ofertantul refuza semnarea contractului sau acordului cadru , se ataca garantia de participare in baza art 87 alin 1 lit c din hg 925/2006 , iar in baza art. 97^1 alin 6 din aceeasi hotarare asimileaza acest refuz situatiei de la art 181 lit C^1 din OUG 34/2006 - neindeplinirea obligatiilor . Totodata se emite document constatator negativ in termen de 14 zile de la data la care ar fi trebuit incheiat contractul.
Refuzul ofertantului trebuie sa reiasa explicit dintr-o comunicare scrisa. Daca acesta este doar verbal, ofertantul poate sa nu recunoasca ulterior.
Buna ziua,
Cand invitati ofertantul castigator pentru semnarea contractului puteti specifica ca neprezentarea acestuia la adresa,data si ora mentionata in invitatie o veti considera ca pe un refuz al acestuita de a semna contractul. In acest caz daca nu se prezinta sunteti acoperita, sau macar il fortati sa va transmita un raspuns in scris.
Cat despre semnarea contractului in perioada de valabilitate a ofertei, nu inseamna ca daca ati solicitat o valabilitate a ofertei de 90 de zile de exemplu, dvs. veti astepta cu ochii in soare ca poate ofertantul oricand sa vina.
Dvs aveti obligatia de a semna contractul in perioada de valabilitate a ofertei, adica daca ati solicitat o valabilitate a ofertei de 20 de zile, nu puteti sa solicitati semnarea contractului peste 30 de zile pentru ca oferta nu mai este valabila.
Aveti grija sa asteptati perioada minima de asteptare pentru semnarea contractului pentru ca altfel este nul. (6 sau 11 zile in functie de valoarea lui).
Referitor la documentul constatator pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale (art 36 (1) din HG 925/2006) acesta se emite in cazul in care ofertantul nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin contract. In cazul dvs. nu exista niciun contract asa ca nu puteti emite acest document.
Sanctiunea pentru ofertantul neserios este reprezentata de retinarea garantiei de participare (bineinteles daca ati solicitat asa ceva)
Incepand din iulie 2010 pentru toate procedurile de atribuire sunteti obligata sa solicitati garantie de participare. (inainte nu era obligatorie constituirea garantiei de participare).
Scuze ca va contrazic dar exista prevedere legala pentru emiterea documentului constatator negativ in aceasta situatie : art 97^1 alin 6 din HG 925/2006 cu toate modificarile si completarile ulterioare " (6) Refuzul ofertantului declarat câştigător de a semna contractul/acordul-cadru este asimilabil situaţiei prevăzute la art. 181 lit. c^1) din ordonanţa de urgenţă. Documentele constatatoare se emit în acest caz în termen de 14 zile de la data la care ar fi trebuit încheiat contractul dacă ofertantul nu ar fi refuzat semnarea acestuia."
Art. 97^1 a fost introdus de pct. 60 al articolului unic din HOTÃRÂREA nr. 834 din 22 iulie 2009, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 515 din 27 iulie 2009.

Alte discuții în legătură

Prelungire valabilitate oferta cateldestept cateldestept In cazul unei licitatii mi se cere prelungirea valabilitatii ofertei si garantiei de participare (peste cele 90 zile). 1.Sunt obligata la aceasta? 2.Pot sa ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la oferta dupa castigarea licitatiei pentru ca am introdus gresit pretul - riscuri Katri Katri Cum pot renunta la oferta in situatia in care la etapa finala electronica am introdus un pret prea mic (am crezut ca este vorba de pretul pe bucata cand de ... (vezi toată discuția)
Licitatii fritache fritache ce se poate face in cazul in care un ofertant castiga licitatie si nu vrea sa semneze contractul?:O (vezi toată discuția)