avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata la casa de pensii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata la casa de pensii

Buna ziua, am o intrebare, va rog. Tatal meu isi poate plati la casa de pensii din urma, adica din ian. 2008 pana in prezent? Mentionez ca el presteaza servicii ca persoana fizica autorizata. Daca da, ce anume trebuie sa faca, sa mearga pur si simplu la casa de pensii sau... Va multmesc, cu respect, Madalina ene
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:04, 27 Iulie 2010
Nu am inteles ce trebuie sa plateasca din urma? Dar pentru orice probleme legata de pensie se poate adresa in scris, printr-o cerere, la Casa de pensii de care apartine (respectiv a sectorului in care are domiciliul), precizand datele de identificare cat mai pe larg (date de stare civila, domiciliu, nr. dosar de pensie, etc) si bineinteles problema pentru care solicita lamuriri. Succes!
Din ian 2008 nu a mai cotizat deloc la darile pt cartea de munca, cas, pensie si toate cele...
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributiei de asigurari sociale iscruleasa iscruleasa Buna seara, sunt nascuta pe data de 15.10.1956 va rog sa-ma ajutati si pe mine cu un sfat. Acum eu sunt in somaj pana pe data de 01.10.2010, in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Cas mi_kikol mi_kikol Buna ziua! va rog mult sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:dupa expirarea perioadei de somaj,pot sa achit cas-ul ,cota pt.pensii,pentru vechimea in ... (vezi toată discuția)
Pensie facultativa (asigurare in sistemul public) DAN P DAN P As dori sa ma inscriu facultativ in sistemul public de pensii si as dori sa stiu cat platesc la valoarea de venit asigurat (10.5 sau 31.3) (vezi toată discuția)