avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calcularea termenelor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calcularea termenelor

buna ziua
am primit o comunicare de la autoritatea contractanta in care scrie ca avem la dispozitie 5 zile pentru a face contestatie,termenul decurge din urmatoare zi de la comunicare.
comunicarea a fost primita in data de 23.07.2010. intrebarea mea ar fi care este ultima zi de a face contestatie, 24, 25 fiind duminica intra in calcul?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Magdalena Visoiu , Avocat 09:28, 28 Iulie 2010
intra in calcul deoarece sunt la inceputul curgerii termenului
atunci astazi pe 28.07.2010 este ultima zi ?
Termenele se socotesc pe zile libere, respectiv pe zile intregi in care nu intra in calcul ziua de inceput ori ziua in care se implineste termenul.
Asadar: ultima zi este astazi 28-07-2010 iar in calculul termenului intra sambetele si duminicile.
Codul de procedura penala
Termenele

Art. 185: Consecintele nerespectarii termenului

(1) Cand pentru exercitarea unui drept procesual legea prevede un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decaderea din exercitiul dreptului si nulitatea actului facut peste termen.

(2) Cand o masura procesuala nu poate fi luata decat pe un anumit termen, expirarea acestuia atrage de drept incetarea efectului masurii.

(3) Pentru celelalte termene procedurale se aplica, in caz de nerespectare, dispozitiile privitoare la nulitati.

Art. 186: Calculul termenelor procedurale

(1) La calcularea termenelor procedurale se porneste de la ora, ziua, luna sau anul mentionat in actul care a provocat curgerea termenului, afara de cazul cand legea dispune altfel.

(2) La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteste ora sau ziua de la care incepe sa curga termenul, nici ora sau ziua in care acesta se implineste.

(3) Termenele socotite pe luni sau pe ani expira, dupa caz, la sfarsitul zilei corespunzatoare a ultimei luni ori la sfarsitul zilei si lunii corespunzatoare din ultimul an.
Daca aceasta zi cade intr-o luna ce nu are zi corespunzatoare, termenul expira in ultima zi a acelei luni.

(4) Cand ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul expira la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza.

Art. 187: Acte considerate ca facute in termen

(1) Actul depus inauntrul termenului prevazut de lege la administratia locului de detinere ori la unitatea militara sau la oficiul postal prin scrisoare recomandata este considerat ca facut in termen. Inregistrarea sau atestarea facuta de catre administratia locului de detinere pe actul depus, recipisa oficiului postal, precum si inregistrarea ori atestarea facuta de unitatea militara pe actul depus, servesc ca dovada a datei depunerii actului.

(2) Cu exceptia cailor de atac, actul efectuat de procuror este considerat ca facut in termen, daca data la care a fost trecut in registrul de iesire al parchetului este inauntrul termenului cerut de lege pentru efectuarea actului.

28.07.2010. Puteti expedia contastatia si prin posta recomandat. Recipisa face dovada incadrarii in termen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile lucratoare sau nu? noisette noisette in penal, pentru exercitarea cailor de atac sau pt. ramanerea hotararilor definitive si irevocabile se socotesc termenele incluzand zilele nelucratoare sau ... (vezi toată discuția)
Termen recurs - mod de calcul ContSters295489 ContSters295489 Am avut un proces in 16/06 s-a dat pronuntarea.Noi nu am primit nimic timp de aproape 3 luni.Mama mea a facut cerere in data de 11/09 iar in 12/09 a zis ca nu ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza ? ContSters382135 ContSters382135 Instanta spune : \" cu apel in 10 zile de la comunicare \" . Cum se calculeaza ? CALEDARISTIC sau LUCRATOARE ? (vezi toată discuția)