avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... instiintare preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

instiintare preaviz

Buna-ziua,
am primit o instiintare de preaviz prin care mi se spune ca "avand in vedere reorganizarea activitatii si reducerea costurilor,postul ocupat de dvs se desfiinteaza incepand cu data de 22.07.2010".Marea mea nedumerire consta in faptul ca nu-mi pot imagina cum firma isi poate desfasura in continuare activitatea fara departamentul la care am lucrat, respectiv administrativ.Pe langa acest lucru, mentionez ca nu am primit nici salariul aferent lunii iunie, salariu care trebuia platit, cf contractului individual de munca, pe data de 6 a lunii, raspunsul pe care l-am primit fiind "nu avem bani,incercam sa facem ceva pana la sf acestei saptamani".Bun, dar eu ma intreb, la ce mai exista acest CIM, pt ca mai marii nostri sefi nu ne-au facut un contract colectiv, care,din cate am inteles ,ar fi obligatoriu la orice societate????Si ma mai "doare" un lucru: in urma cu o saptamana am fost sunat de tipa de la resurse umane care,prin telefon,mi-a spus ca deoarece este jumatatea anului,trebuie sa-mi fac o cerere de concediu........desi probabil ea stia de ceea ce o sa se intample! Cerere pe care,de altfel, nu am semnat-o personal.........altcineva a semnat in locul meu,pt ca nu-mi mergea scaner-ul,am rugat acea persoana sa o semneze si sa o trimita ea..... acum stau si ma gandesc ca poate "le-am platit cu aceeasi moneda",ar trebui sa ma duc la resurse umane si sa cer sa-mi arate daca pe aceasta cerere este intr-adevar samnatura mea.In fine, una peste alta, cert este faptul ca cele 2 salarii si jumatate s-ar putea sa nu le mai vad in veci, de aceea, va rog sa ma sfatuiti ce cale juridica as putea urma in ceea ce priveste cele de mai sus.Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: un_catalin , utilizator 14:34, 28 Iulie 2010
Spuneati ca ati primit preaviz cu desfiintarea postului dv.
Asta nu inseamna ca s-a desfiintat tot departamentul administrativ.
In legatura cu salariile restante, formulati o sesizare la ITM, iar daca nu se rezolva nici asa, depuneti la Tribunalul judetean cerere de pretentii salariale.
Actiunea nu se taxeaza.
Va multumesc pt promptitudine, dar la intrebarea mea catre angajator, confirmarea verbala a fost ca tot administrativul si tot it-ul se desfiinteaza.....
Se pare ca la societatea dvs are loc o concediere colectiva. In aceat caz angajatorl are de respectat niste obligatii pe care in cazul in care nu le respecta puteti sa invocati in instanta la sectia litigii de munca a tribunalului. Conform codului muncii ART. 69 – Obligatiile angajatorului in cazul concedierilor colective:
(1) In cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la:

a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;

b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.

(2) In perioada in care au loc consultari, potrivit alin. (1), pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze toate informatiile relevante si sa le notifice, in scris, urmatoarele:
a) numarul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determina concedierea preconizata;
c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.
(3) Obligatiile prevazute la alin. (1) si (2) se mentin indiferent daca decizia care determina concedierile colective este luata de catre angajator sau de o intreprindere care detine controlul asupra angajatorului.
(4) In situatia in care decizia care determina concedierile colective este luata de o intreprindere care detine controlul asupra angajatorului, acesta nu se poate prevala, in nerespectarea obligatiilor prevazute la alin. (1) si (2), de faptul ca intreprinderea respectiva nu i-a furnizat informatiile necesare.
Decizia de concediere trebuie sa contina pbligatoriu si lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64din codul muncii.
Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.

Sarut-mana pentru raspuns,dar la societatea aceasta,nu am avut niciodata contract colectiv de munca.....sau,alta speta,fisa postului mi-am intocmit-o singur,pt ca doamna de la resurse umane probabil este nascuta obosita!
Daca societatea nu are contract colectiv de munca atunci il va respecta pe cel la nivel national. Daca v-ati intocmit fisa postului singur este greseala dvs. Aceasta se intocmeste la resurse umane si se aproba de directorul general.

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva - criterii de stabilire a ordinii de prioritati constantina ghita constantina ghita :D In decizia de concediere (colectiva) este obligatoriu conform art. 74 C.M. sa se menţioneze "criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, conf. art. ... (vezi toată discuția)
Probleme la locul e munk MANITOU MANITOU BUNA ZIUA.am un contract de munk individual pe perioada nedeterminata,iar in cadrul firmei sant probleme si vom fi dati afara un nr de aprox.18 angajati ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva irina benedek irina benedek Buna ziua, sotul meu este angajat de 2 ani la o societate privata, el fiind primul angajat al societatii. Astazi a fost anuntat telefonic de catre directorul ... (vezi toată discuția)