avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Doresc lamuriri cu privire la unele aspecte despre ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Doresc lamuriri cu privire la unele aspecte despre "bunuri proprii - bunuri comune"

Buna ziua ! In prezent locuiesc la iubitul meu acasa fara acte. de casatorie. A construit o casa acum doi ani pe o bucata de pamant mostenita de la mama lui. El are un baiat de 12 ani din casatoria anterioara. Am si eu un baiat de 17 ani din casatoria anterioara. Intrebarea mea este : daca ma casatoresc cu iubitul meu voi avea dreptul la ceva ? dar baiatul meu ? sau voi fi nevoita sa traesc toata viata cu nesiguranta si teama ca fiul lui ma va da afara din casa sau fosta nevasta sau el. Exista vreo cale legala in care sa mostenesc si eu ceva ?. Dra daca nu ma voi casatori ? si voi trai in concubinaj ?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: straclaudiu , utilizator 21:05, 30 Iulie 2010
casa va ramane a lui, ca bun propriu, indiferent daca va casatoriti, sau nu. daca va veti casatorii, aveti dreptul la mostenire (daca decedeaza inaintea dvs), impreuna cu baiatul lui. cota dvs va fi de 1/4.
Multumesc pentru raspuns ! Offf ... ce trista este uneori viata cind crezi ca vei fi linistita constati ca ceva intervine parca in mod expres sa-ti strice linistea ! Este adevarat ca poti trai cu cineva o viata, si tot nu-l poti cunoaste in totalitate ! Eu am norocul , ca pot intuii si vedea in mare cum vor decurge in general lucrurile adica am niste simturi din nastere mai dezvoltate comparativ cu multi oameni si asta ma poate pune mereu in garda sa ma apar sau sa ma pun la adapost !
Apropo ! nici daca el i-mi face acte de vinzare cumparare cu sau fara clauza ? si daca da poate fi atatcat in instanta de catre fiul lui ? Dra daca il infiaza pe fiul meu ce drepturi am ? sau avem ?
daca il infiaza cat mai e minor pe fiul dvs, va trebuie acordul tatalui natural. dupa majorat, poate fi adoptat, daca a fost crescut pe parcursul minoritatii sale de acela ce doreste sa-l adopte(nu scrie si cat timp sa-l fi crescut). in plus, trebuie sa fie si copilul dvs de acord. daca va fi adoptat , are aceleasi drepturi ca si copilul lui.
va poate vinde cota din casa dvs inainte de casatorie, sa va doneze in timpul casatoriei, sau vinde copilului dvs , daca doreste
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
gi-jane2, moderator
Trebuie sa distingeti intre ce poate si ce sanse are. Astfel, poate sa se adreseze instantei oricine si cu orice cerere. Instanta va hotari daca are sau nu dreptate. In principiu, vanzarea-cumpararea nu poate fi atacata(poate cere, dar nu se accepta cererea). Infierea copilului dv. produce efecte in privinta copilului, nu in privinta drepturilor dv. Dv. ati avea dreptul la mostenire numai ca sot supravietuitor, Concubinajul, in Romania, nu produce efecte juridice.
Pe de alta parte, daca va face dv. contract de v-c, copilul lui cu ce se alege din averea tatalui?
Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2010
elena138, utilizator

Alte discuții în legătură

Recasatorie , ce se intampla cu fiul mostenitor magika2002 magika2002 Buna ziua, as dori sa ma recasatoresc, eu am o garsoniera si o fata iar sotul o casa si un baiat . Ce drepturi are baiatul lui in garsoniera mea, si ... (vezi toată discuția)
Renuntare adoptie copil major nistor1972 nistor1972 M-am casatorit cu actualul sot acum 10 ani. Din prima casatorie eu aveam un baietel pe care acesta l-a crescut ca pe propriul lui copil. Cand baiatul a ... (vezi toată discuția)
Contract imobil - sfat nasobraznic nasobraznic Am fost crescuta de un cuplu care au locuit in concubinaj.El ( tata) ma adoptat dar nu si ea ( care nu in acte mi_a devenit mama). Tati a murit si am ramas ... (vezi toată discuția)