avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... mandatul de arestare preventiva
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

mandatul de arestare preventiva

ce faci atunci cand masura arestarii preventive se sustine pe litera f art 148 cod procedura penala si procurorii nu probeaza aceasta masura cu nimic si totusi instantele le da dreptate cu ochii inchisi?
Cel mai recent răspuns: Cristian Cosma , Consilier juridic 07:55, 31 Iulie 2010
Folositi calea de atac a recursului pentru a va apara.
Conditiile si cazurile in care se dispune arestarea inculpatului

Art. 148. - Masura arestarii inculpatului poate fi luata daca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143 si numai in vreunul din urmatoarele cazuri:

a) identitatea sau domiciliul inculpatului nu pot fi stabilite din lipsa datelor necesare;

b) infractiunea este flagranta, iar pedeapsa inchisorii prevazuta de lege este mai mare de 3 luni;

c) inculpatul a fugit ori s-a ascuns in scopul de a se sustrage de la urmarire sau de la judecata, ori a facut pregatiri pentru asemenea acte, precum si daca in cursul judecatii sunt date ca inculpatul urmareste sa se sustraga de la executarea pedepsei;

d) sunt date suficiente ca inculpatul a incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului, prin influentarea unui martor sau expert, distrugerea ori alterarea mijloacelor materiale de proba sau prin alte asemenea fapte;

e) inculpatul a comis din nou o infractiune ori exista date care justifica temerea ca va savarsi si alte infractiuni;

f) inculpatul este recidivist;

g) cand exista una din circumstantele agravante;

h) inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, iar lasarea sa in libertate ar prezenta un pericol pentru ordinea publica.

In cazurile prevazute la lit. c)-g), masura arestarii inculpatului poate fi luata numai daca pedeapsa inchisorii prevazuta de lege este mai mare de un an.

Sa inteleg ca la dosar nu exista cazierul persoanei inculpate? ar fi o greseala prea evidenta pe care sa o faca judecatorul ce a dispus masura arestarii preventive. in orice caz folositiva de calea de atac si motivati prin lipsa recidivei.
cred ca aveti un cod cam vechi, ce necesita o serie de actalizari.

in prezent se aplica urmatoarele dispozitii: Art. 148: Conditiile si cazurile in care se dispune arestarea inculpatului

(1) Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata daca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143 si exista vreunul dintre urmatoarele cazuri:

a) inculpatul a fugit ori s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmarire sau de la judecata, ori exista date ca va incerca sa fuga sau sa se sustraga in orice mod de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei;
a1) inculpatul a incalcat, cu rea-credinta, masura obligarii de a nu parasi localitatea sau tara ori obligatiile care ii revin pe durata acestor masuri;
b) exista date ca inculpatul incearca sa zadarniceasca in mod direct sau indirect aflarea adevarului prin influentarea unei parti, a unui martor sau expert ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de proba;
c) exista date ca inculpatul pregateste savarsirea unei noi infractiuni;
d) inculpatul a savarsit cu intentie o noua infractiune;
e) exista date ca inculpatul exercita presiuni asupra persoanei vatamate sau ca incearca o intelegere frauduloasa cu aceasta;
f) inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.

(2) In cazurile prev azute in alin. 1 lit. a)-e), masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata numai daca pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 4 ani.


acest text trebuie coroborat cu articolul 143 : Art. 143: Conditiile retinerii

(1) Masura retinerii poate fi luata de procuror ori de organul de cercetare penala fata de invinuit sau inculpat, numai dupa ascultarea acestuia in prezenta aparatorului, daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala.

(2) Organul de cercetare penala este obligat sa il incunostinteze, de indata, pe procuror cu privire la luarea masurii retinerii.

(3) Procurorul sau organul de cercetare penala va aduce la cunostinta invinuitului sau inculpatului ca are dreptul sa-si angajeze aparator. De asemenea, i se aduce la cunostinta ca are dreptul de a nu face nicio declaratie, atragandu-i-se atentia ca ceea ce declara poate fi folosit impotriva sa.

(4) Masura retinerii se ia in cazurile prevazute in art. 148, precum si in caz de infractiune flagranta, oricare ar fi limitele de pedeapsa prevazute de lege.

Multumesc de atentionare, am apelat la un site care se pare ca nu a mai fost actualizat. Totusi despre ce infractiune este vorba in speta in cauza?
procurorul trebuie sa probeze existenta pericolului concret...dar proba se poate face si pe baza faptelor comise...

Alte discuții în legătură

Ma poate retine preventiv? nikolos nikolos Dosarul unui accident privind art 178 alin 2 si 184 alin 2 si 4 cp cu 5 plangeri pe parte civila va ajunge la procuror unde voi fii chemat cu avocatul pt ... (vezi toată discuția)
Art.211.cpp razvan_bob razvan_bob am fost imlicat ant-ro cauza grava artc 211 cpp si am primiy arestare preventiva si iarasi mia venit sa ma duc la tribunal.ma ajuta cineva sa stiu ce ma ... (vezi toată discuția)
Hot in libertate mirela07 mirela07 Va rog, sa-mi spune-ti, in cazul in care un suspect marturiseste fapta, organele competente ar trebui sa solicite un mandat de arestare preventiva?Am avut ... (vezi toată discuția)