am un credit auto vechi unde dobinda era variabila (fara marja), acum cu intrarea OUG 50/2010 dobinda este robor +marja in cazul meu. Ce nedumerire am. legiutorul a lasat la mina bancii sa aplice marja dupa bunul plac al ei? sau nevoile ei care in cazul asta mie mi-a si marit dobinda adica cu ordonanta asta platesc mai mult.
intreb banca - haide domnule ca ce faci este ilegal - in lege nu spune la ce plafon sa fie marja sau chiar daca o ceri pot sa fiu si eu de acord cu asta !, la care banca spune - daca vrei semnezi, daca nu, nu noi aplicam OUG 50/2010- ca daca nu vrei sa semnezi inseamna ca ai acceptat tacit sau ca orcum esti obligat sa accepti prevederile legale. orcum la schimbarea datelor contractuale trebuesc si eu consultat, nu ?. Orcum banca respectiva adica salariatii nu se sfiesc sa ascunda anumite date din contract sau cel putin nu spun totate detaliile care intereseaza clientul chiar si cu adrese inregistrate. Vizavii de asta am doua intrebari.
1. imi spune si mie cineva care este diferenta dintre marja bancii si marja de risc a bancii ca eu de la banca mea nu am reusit sa aflu asta iar mie mi se par ca pepenele galben cu cel verde
2. am platit la incheierea contractului un comision de risc si vreau sa spun ca banca nu vrea sa spuna ce acopera acel comision . au trecut mai bine de 2.5 ani de la semnare si ei tot nu spun si nici nu mai stiu ce sa fac ca nici la adresele mele tot nu imi spun
suces la toata lumea in lupta cu bancile !
În contractele de credit ale majorităţii băncilor se prevede că dobânda se modifică în funcţie de evoluţia indicelui Euribor, la care se adaugă o marjă a băncii, fixă.
Din cauza scumpirii resurselor, unele bănci au recurs însă la artificii pentru a transfera către clienţi majorarea costurilor.
Soluţia găsită a fost, în principal, modificarea unor comisioane, precum cel de administrare a creditului sau de administrare a contului, în ciuda faptului că este o practică incorectă, ba chiar ilegală.
Legea interzice băncilor să majoreze marja fixă din care se compune dobânda sau alte comisioane stabilite la semnarea contractului, fără acordul clienţilor.
Aceasta permite celor nemulţumiţi de majorarea costului unui împrumut să se mute la altă bancă, prin refinanţarea creditului, fără costuri suplimentare, adică fără plata comisionului de rambursare anticipată.
Marja de risc nu se stabileşte printr-un sistem foarte exact, ci mai mult empiric, prin benchmarking faţă de celelalte bănci şi prin studii de piaţă relativ la nivelul de suportabilitate.
Indicatorul international care reflecta marja de risc a unui stat se numeste CDS (credit default swap) si reprezinta costul unui contract de asigurare impotriva falimentului de tara.
Când România a împrumutat în martie un miliard de euro de la investitorii străini, contra unei dobânzi de circa 5% pe an printr-o emisiune de eurobonduri, România avea un CDS de sub 3% pe an.
În momentul de faţă însă, dacă ar mai vrea să se împrumute de peste graniţă, Finanţele nu ar avea cum să se împrumute la fel de ieftin ca atunci, pentru că acum CDS are o valoare de peste 4,1%. Cum băncile adaugă la această marjă de risc şi una de lichiditate, de până la 3%, un împrumut similar cu cel din martie ar fi posibil acum la o dobândă de măcar 7% pe an.
Credit nou
gnes68
Salut,
Pentru prima data am solicitat un credit de la o banca, va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele:
1. Urmarind forumul in legatura cu noua ... (vezi toată discuția)