Art. 228.*) - Organul de urmarire penala sesizat in vreunul din modurile prevazute in art. 221 dispune prin rezolutie inceperea urmaririi penale, cand din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergatoare efectuate nu rezulta vreunul din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prevazute in art. 10, cu exceptia celui de la lit. b).
In cazul aratat in art. 10 lit. b), organul de urmarire penala inainteaza dosarul procurorului cu propunerea de a dispune scoaterea de sub urmarire penala.
Cand organul de urmarire penala se sesizeaza din oficiu, incheie un proces-verbal care constituie actul de incepere a urmaririi penale.
Daca din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergatoare efectuate dupa primirea plangerii sau denuntului rezulta vreunul din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prevazute in art. 10, cu exceptia celui de la lit. b), organul de urmarire penala inainteaza procurorului actele incheiate cu propunerea de a nu se incepe urmarirea penala.
Daca procurorul constata ca nu sunt intrunite conditiile aratate in alineatul precedent, restituie actele organului de urmarire penala pentru inceperea urmaririi penale.
In cazul in care procurorul este de acord cu propunerea, o confirma prin rezolutie motivata si instiinteaza despre aceasta persoana care a facut sesizarea.
Daca ulterior se constata ca nu a existat sau ca a disparut imprejurarea pe care se intemeia propunerea de a nu se incepe urmarirea penala, procurorul infirma rezolutia si restituie actele organului de urmarire, dispunand inceperea urmaririi penale. Cazurile si procedura scoaterii de sub urmarire
Art. 249. - Scoaterea de sub urmarirea penala are loc cand se constata existenta vreunuia dintre cazurile prevazute in art. 10 lit. a)-e) si exista invinuit sau inculpat in cauza. Dispozitiile art. 242-246 si 248 se aplica in mod corespunzator si in procedura scoaterii de sub urmarire. In cazul prevazut in art. 10 lit. b1) procurorul se pronunta prin ordonanta.*)
* Alin. 3 al art. 249 a fost introdus prin Legea nr. 7/1973.
Punerea in executare a ordonantei prin care s-a aplicat o sanctiune cu caracter administrativ
Art. 2491.**) - In cazul in care s-a dispus scoaterea de sub urmarirea penala in temeiul art. 10 lit. b1), executarea mustrarii sau mustrarii cu avertisment, prevazute in art. 91 din Codul penal, aplicate de procuror, se face potrivit art. 487, care se aplica in mod corespunzator. Executarea sanctiunii cu caracter administrativ a amenzii se efectueaza potrivit art. 442 si 443. Impotriva ordonantei prin care s-a dispus scoaterea de sub urmarirea penala in temeiul art. 10 lit. b1) se poate face plangere in termen de 5 zile de la instiintarea prevazuta in art. 246.
Punerea in executare a ordonantei prin care s-a aplicat sanctiunea cu caracter administrativ a amenzii se face dupa expirarea termenului prevazut in alin. 3, iar daca s-a facut plangere si a fost respinsa, dupa respingerea acesteia.
Pe mine m-ar interesa din punct de vedere legal aceasta diferenta.Scoatere si neancepere si eu stiu ce inseamna insa as vrea sa aflu parerea unui expert cu privire la diferenta dintre cele doua situatii ,cum sunt ele privite din punct de vedere legal.
Sa va explic si imi cer scuze pentru eventuale greseli de exprimare privind partea legala:
Anul trecut am avut un usor accident de circualtie ,fara victime doar cu avarii usoare.La testarea cu etilotestul mi-a iesit 0.60 si automat mi s-a intocmit dosar penal pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice.Am mers la unitatea sanitara ,am dat 2 probe de sange si am asteptata rezultatele.Ambele analize de laborator imi vin sub 0.80.Pe baza acestui buletin de analize procurorul da rezolutia de scoatere de sub urmarirea penala ,amenda 800 ron ,cheltuieli de judecat 100 ron.
Practic alcoolemia mea fiind sub 0.80 este contraventie conform codului rutier.
In situatia asta credeti ca o rezolutie NUP era mai avantajoasa pentru mine decat SUP.
De asta intreb diferenta dintre cele doua,in termeni mai simpli deaorece neavand cunostinte de drept nu ma lamuresc citind acele articole.
Scoaterea de sub urmarire penala presupune ca urmarirea penala sa fi fost inceputa insa ulterior au intervenit anumite imprejurari si continuarea urmaririi penale nu mai este posibila.
Neinceperea urmaririi penale, ca si scoaterea de sub urmarire penala se dispune atunci cand devine incident vreunul dintre cazurile prevazute de art. 10 din Codul de pr. penala .
Daca veti citi prevederile art. 10 va veti clarifica cu privire la aspectul pe care il supuneti atentiei noastre.
Nu cred ca neinceperea up fata de scoatertea de sub up v-ar fi avantajat in vreun fel.
Daca urmarirea penala a inceput atunci este SUP cnf art 10 alin 1 coroborat cu art 11 alin 1 lit b.
NUP este atunci cand urmarirea penala nu a inceput.