avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inceperea urmaririi penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inceperea urmaririi penale

buna seara...imi poate spune si mie cineva care sunt actele ce trebuiesc facute de catre un organ de politie pentru a propune catre procuror inceperea urmaririi penale???????????va rog frumos...cu respect
Cel mai recent răspuns: allissa , utilizator 10:49, 16 Ianuarie 2010
art. 228 C.p.p. si urm. : "Inceperea urmaririi penale

Art. 228.*) - Organul de urmarire penala sesizat in vreunul din modurile prevazute in art. 221 dispune prin rezolutie inceperea urmaririi penale, cand din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergatoare efectuate nu rezulta vreunul din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prevazute in art. 10, cu exceptia celui de la lit. b).

In cazul aratat in art. 10 lit. b), organul de urmarire penala inainteaza dosarul procurorului cu propunerea de a dispune scoaterea de sub urmarire penala.

Cand organul de urmarire penala se sesizeaza din oficiu, incheie un proces-verbal care constituie actul de incepere a urmaririi penale.

Daca din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergatoare efectuate dupa primirea plangerii sau denuntului rezulta vreunul din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prevazute in art. 10, cu exceptia celui de la lit. b), organul de urmarire penala inainteaza procurorului actele incheiate cu propunerea de a nu se incepe urmarirea penala.

Daca procurorul constata ca nu sunt intrunite conditiile aratate in alineatul precedent, restituie actele organului de urmarire penala pentru inceperea urmaririi penale.

In cazul in care procurorul este de acord cu propunerea, o confirma prin rezolutie motivata si instiinteaza despre aceasta persoana care a facut sesizarea.

Daca ulterior se constata ca nu a existat sau ca a disparut imprejurarea pe care se intemeia propunerea de a nu se incepe urmarirea penala, procurorul infirma rezolutia si restituie actele organului de urmarire, dispunand inceperea urmaririi penale.
Un referat motivat e inaintat procurorului , si acesta , prin rezolutie(cand sesizarea a fost facuta prin denunt sau plangere penala ) , dispune inceperea urmaririi penale ( faptuitorul dobandeste calitatea de invinuit ).
Referatul motivat al agentilor de urmarire penala cuprinde , in mod obligatoriu, imprejurarile in care fapta a fost savarsita.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
dee@dee@ a scris:

buna seara...imi poate spune si mie cineva care sunt actele ce trebuiesc facute de catre un organ de politie pentru a propune catre procuror inceperea urmaririi penale???????????va rog frumos...cu respect


organul de politie are obligatia sa audieze, administreze probe samd...
Cand apreciaza ca are destule informatii la dosar intocmeste un referat cu propunere de.....dupa caz, neincepere a urmaririi penale (NUP) sau incepere a urmaririi penale (IUP)...
Acest referat impreuna cu toate actele din dosar este trimis la procuror. Procurorul studiaza si el actele si poate sa fie de acod cu referatul politiei (de NUP sau IUP) caz in care il confirma printr-o rezolutie (asa se numeste actul procurorului) sau poate sa nu fie multumit de ceea ce a facut piltistul in dosar caz in care trimite dosarul inapoi la politie pentru a continua actele de urmarire penala (audieri, probe...) .
Si in acest caz, politistul face din nou un referat pe care il trimite impeuna cu dosarul la procuror ...pana la urma procurorul va da o rezolutie pe care are obligatia va o comunice pe posta tuturor partilor inclusiv dvs.
In termen de 20 zile de la primire puteti contesta rezolutia la primul-procuror....samd..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inceperea urmaririi penale donciuovidiu donciuovidiu Fără a dovedi vinovăţia unui angajat, angajatorul se prevalează de art. 52, alin. 1, lit. b, din Codul muncii, îi face o plângere penală neargumentată ... (vezi toată discuția)
Rezolutie/ordonanta nup maia.cami maia.cami As dori sa ma interesez de la cunoscatorii in Penal daca: 1) - REZOLUTIA (nup) emisa de procuror si ulterior ORDONANTA (nup) emisa de prim-procuror SE ... (vezi toată discuția)
Actele emise de organul de cercetare penala marius29_86@yahoo.com marius29_86@yahoo.com As dori sa stiu daca organul de cercetare penala (politistul, de obicei) poate sa emita ordonante si rezolutii, sau doar procurorul poate sa le emita. Va ... (vezi toată discuția)