avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbarea numelui pe cale administrativa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbarea numelui pe cale administrativa

Buna ziua! Se poate ca subiectul pe care il doresc eu clarificat sa mai fie tratat in alt topic al foumului dar din lipsa de timp am sa va rog sa-mi dati un raspuns in legatura cu ce va voi scrie mai jos.
Eu locuiesc in Roman, am 25 de ani si as dori, din motive personale, sa-mi schimb numele de familie. Din cate informatii si discutii am gasit pe internet mi-am dat seama ca procedura nu este deloc simpla sau rapida, dar nu acesta ar fi principalul meu impediment, ci faptul ca nu ma incadrez intr-una din situatiile prevazute de lege si descrise in OG nr.41/2003 privind dobandirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice. Am gasit in ziarul local, Monitorul de Neamt, un articol privind exact aceasta problema si am sa-l redau in continuare aici:
" Georgeta Dudau, referent de specialitate în cadrul Biroului de stare Civila Roman, a declarat ca taxele pentru preschimbarea numelui sînt modice, iar persoanele fara venituri beneficiaza de gratuitate. În schimb, procedura este destul de complicata. „Persoana care solicita schimbarea numelui trebuie sa publice acest lucru în Monitorul Oficial. Se pot schimba atît numele, cît si prenumele. Se plateste o taxa de 110.000 de lei, la Posta Mare, pentru publicarea în Monitorul Oficial. În plus, trebuie copii legalizate dupa certificatul de nastere, copie dupa buletin. Toate acestea, împreuna cu chitanta originala emisa de la Posta Mare, se adauga unui formular care se trimite la Monitorul Oficial, acesta fiind ulterior avizat de delegatul Sarii Civile sau de secretarul primariei de care apartine persoana respectiva. Ulterior, cetateanul în cauza va primi acasa un Monitor Oficial, unde se face publicarea schimbarii numele solicitat. Apoi, urmeaza o a doua etapa. Persoana respectiva se prezinta din nou la primaria unde a depus dosarul, prezentînd copie dupa cartea de identitate, copie legalizata dupa certificatul de nastere si de casatorie, daca este cazul, copie dupa buletin, cazier judiciar si fiscal de la Piatra Neamt. Toate acestea trebuie înaintate de secretarul primariei la Consiliul Judetean. În momentul cînd se primeste dispozitia, se face chemarea persoanei solicitante, urmînd sa i se elibereze noul act de identitate. În cazul femeii din Valea Ursului, aceasta nu trebuie sa achite nici o taxa. Toata procedura mentionata dureaza circa patru luni. De la începutul anului pîna în prezent, la Biroul Starii Civile Roman au fost patru solicitari de schimbare a numelui“, a precizat Georgeta Dudau."

Din acest articol nu reiese faptul ca ar fi chiar atat de stricta selectia celor ce doresc sa-si schimbe numele. Va rog sa-mi clarificati si mie care sunt conditiile reale pt. schimbarea numelui si de cine depinde aceasta (cine da aprobare). Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Marian88@ , utilizator 06:37, 9 Decembrie 2016
Politia + Primaria isi dau acordul ...in general iti poti schimba numele pe cale administrativa in cazul in care numele are o sonoritate deranjata sau este asemanator cu o obscenitate....ma refer aici doar la numele de familie ...:) Politia si Primaria dupa investigatiile necesare isi dau acordul in 30 de zile :P si tadaaa...ai un nume nou ...ales dintro lista limitata...ceva gen Popescu, Gheorghe...etc . ;)
Aoleu! De unde ai scos-o pe asta cu "lista limitata" ??

Pentru Caddy:

Nu e necesar sa va incadrati intr-una din situatiile (unul din motivele) prevazute in mod expres in Ordonanta., dar trebuie sa aveti motive intemeiate pentru scimbarea numelui.
Art. 4 din Ordonanta considera intemeiate anumite cazuri prevazute expres, dar ele nu sunt limitative, deorece, la litera m ) se precizeaza si: "alte asemenea cazuri temeinic justificate".

Emiterea dispozitiei de admitere sau respingere a cererii de schimbare a numelui este data de Presedintele Consiliului Judetean sau, in cazul Municipiului Bucuresti, - Primarul Mun. Bucuresti.
EU PERSONAL MI-AM SCHIMBAT NUMELE DE FAMILIE SI E FOARTE USOR. NU E NEVOIE DECAT DE O MOTIVATIE PLAUZIBILA, ADICA EU MI-AM SCHIMBAT NUMELE DIN ALB IN MUNTEAN FARA PROBLEME, FARA SA MA CASATORESC.
buna ziua

am fost la starea civila Piatra Neamt pt o schimbare de nume pe cale administrativa, am toate actele necesare mentionate in OG 41/2003 dar mi se cere sa depun un Curriculum Vitae si un memoriu prin care sa jutific cererea mea desi exista declaratie notariala din partea fostului sot ca e de acord sa i se poata purta numele avut in timpul casatoriei.
va rog sa ma lamuriti la ce este necesar un CV si acest memoriu daca legea nu le cere ?

va multumesc
Am o intrebare legata de schimbarea numelui pe cale administrativa. Mai exact, as dori sa stiu daca situatia mea s-ar putea incadra la categoria m) alte asemenea cazuri temeinic justificate.

Dupa casatorie mama mea si-a schimbat numele dupa sot, astfel incat in prezent toata familia are cate un prenume si un nume de familie (cel al tatalui meu). Sunt curios daca pot unilateral sa dobandesc si numele de nastere al mamei (numele de familie al bunicilor mei din partea mamei), dupa modelul spaniol. De ce acte as avea nevoie in acest caz, daca acestea difera de procedura standard (consimtaminte samd). Exista astfel de precendente in legislatia romaneasca (banuiesc ca da?!).

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Doresc sa imi schimb numele de familie dustdust213 dustdust213 buna doresc de ceva vreme sa imi schimb numele de familie. nu sunt casatorit si nici adoptat , nu am de gand sa ma casatoresc de curand dar motivul pt care ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui MihaelaJ MihaelaJ In primul rand imi cer scuze ca nu am postat unde trebuia dar sincer nu stiu unde. Problema este ca imi doresc sa schimb numele de familie fara a ma casatori. ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume Andrei Serban Andrei Serban buna seara . am implinit 18 ani si vreau sa imi schimb numele de familie . parintii mei au divortat acum 4 ani si eu, conform legii,am ramas pe numele tatalui ... (vezi toată discuția)