Buna ziua! Se poate ca subiectul pe care il doresc eu clarificat sa mai fie tratat in alt topic al foumului dar din lipsa de timp am sa va rog sa-mi dati un raspuns in legatura cu ce va voi scrie mai jos.
Eu locuiesc in Roman, am 25 de ani si as dori, din motive personale, sa-mi schimb numele de familie. Din cate informatii si discutii am gasit pe internet mi-am dat seama ca procedura nu este deloc simpla sau rapida, dar nu acesta ar fi principalul meu impediment, ci faptul ca nu ma incadrez intr-una din situatiile prevazute de lege si descrise in OG nr.41/2003 privind dobandirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice. Am gasit in ziarul local, Monitorul de Neamt, un articol privind exact aceasta problema si am sa-l redau in continuare aici:
" Georgeta Dudau, referent de specialitate în cadrul Biroului de stare Civila Roman, a declarat ca taxele pentru preschimbarea numelui sînt modice, iar persoanele fara venituri beneficiaza de gratuitate. În schimb, procedura este destul de complicata. „Persoana care solicita schimbarea numelui trebuie sa publice acest lucru în Monitorul Oficial. Se pot schimba atît numele, cît si prenumele. Se plateste o taxa de 110.000 de lei, la Posta Mare, pentru publicarea în Monitorul Oficial. În plus, trebuie copii legalizate dupa certificatul de nastere, copie dupa buletin. Toate acestea, împreuna cu chitanta originala emisa de la Posta Mare, se adauga unui formular care se trimite la Monitorul Oficial, acesta fiind ulterior avizat de delegatul Sarii Civile sau de secretarul primariei de care apartine persoana respectiva. Ulterior, cetateanul în cauza va primi acasa un Monitor Oficial, unde se face publicarea schimbarii numele solicitat. Apoi, urmeaza o a doua etapa. Persoana respectiva se prezinta din nou la primaria unde a depus dosarul, prezentînd copie dupa cartea de identitate, copie legalizata dupa certificatul de nastere si de casatorie, daca este cazul, copie dupa buletin, cazier judiciar si fiscal de la Piatra Neamt. Toate acestea trebuie înaintate de secretarul primariei la Consiliul Judetean. În momentul cînd se primeste dispozitia, se face chemarea persoanei solicitante, urmînd sa i se elibereze noul act de identitate. În cazul femeii din Valea Ursului, aceasta nu trebuie sa achite nici o taxa. Toata procedura mentionata dureaza circa patru luni. De la începutul anului pîna în prezent, la Biroul Starii Civile Roman au fost patru solicitari de schimbare a numelui“, a precizat Georgeta Dudau."
Din acest articol nu reiese faptul ca ar fi chiar atat de stricta selectia celor ce doresc sa-si schimbe numele. Va rog sa-mi clarificati si mie care sunt conditiile reale pt. schimbarea numelui si de cine depinde aceasta (cine da aprobare). Va multumesc!
Buna, si eu vreau sa imi schimb numele, in sensul ca as dori sa port numele bunicilor din partea mamei. Nu are cine sa le poarte numele mai departe, si in plus, avem o relatie extrem de apropiata.
Rugamintea mea, daca sunteti amabil, ar fi sa imi spuneti care ar fi pasii pt acest demers.
Multumesc anticipat,
Marian N
Schimbarea numelui
MihaelaJ
In primul rand imi cer scuze ca nu am postat unde trebuia dar sincer nu stiu unde.
Problema este ca imi doresc sa schimb numele de familie fara a ma casatori. ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume
Andrei Serban
buna seara . am implinit 18 ani si vreau sa imi schimb numele de familie . parintii mei au divortat acum 4 ani si eu, conform legii,am ramas pe numele tatalui ... (vezi toată discuția)